RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Держдотації на агросектор неефективні - бізнесмен Бахматюк

Олег Бахматюк, власник одного з флагманів українського аграрного сектора компанії Укрлендфармінг (Ukrlandfarming), поділився своїми думками про те, чому дотації аграріям неефективні, а механізм їх розподілу непрозорий, і що насправді може підтримати української агросектор.

Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

Олег Бахматюк заявив, що його компанія не отримувала цього року жодної копійки по цій програмі. Більш того, він вважає цю модель неробочою і такою, яка є несправедливою для 80% учасників ринку.

"Справедливий розподіл дотацій має бути автоматичним і незалежним від чиновника і бізнесмена. У нас працювала не ідеальна, але робоча модель автоматичного повернення ПДВ. І вона влаштовувала майже всіх. Її зламали в угоду популізму, МВФ чи ще чомусь. Натомість зараз пропонуються неробочі моделі, які призводять до перекосів і маси інсинуацій. Тому, як на мене, треба або повернутися до автоматичного повернення, але це, наскільки я розумію, не дозволить зробити МВФ, або потрібно просто чесно сказати: наступного року ніяких дотацій аграріям не треба давати. Це буде чесніше по відношенню до 80% ринку ніж вигадувати чергові ситуативні квазімоделі", - каже він.

На думку бізнесмена, 90% ринку виступає проти нинішньої моделі і 100% ринку розуміє, що головна проблема, яка заважає розвиватись аграрному сектору економіки - не розподіл дотацій, а інфраструктурні проблеми і побори силовиків.

"Дрібному фермеру треба дати можливість узаконити землю і врегулювати питання з рейдерством. Це для нього більша допомога держави, ніж міфічна дотація. Окрім того, я підтримую ідею стимулювання вирощування ВРХ, коли держава дотує кожну голову вирощуваної худоби. Але ця ідея поки, на жаль, дуже слабо запрацювала", - розповів Олег Бахматюк.

Бізнесмен вважає – кошти, які держава виділяє на дотації в агросекторі, а це близько 4 млрд грн, мають піти на підтримку вирощування ВРХ та здешевлення кредитів.