RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Виростуть борги перед шахтарями: експерт розказав про ризики перегляду цінових обмежень на ринку електроенергії

Зміна цінових обмежень на ринку електроенергії означає зниження вартості вугілля у тарифі для ТЕС, що призведе до зростання заборгованості по зарплатам перед шахтарями.

Про це написав член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук на своїй сторінці в Facebook.

"Останні рішення напередодні дня шахтаря свідчать, що не всі в оточенні президента поділяють переживання Зеленського за працю шахтарів. Власне, представник президента Зеленського Андрій Герус зробив "подарунок" шахтарям до їх свята. Символічним стала пропозиція і фактично вже ухвалене рішення напередодні Дня шахтаря про зниження так званих "прайс-кеп" або верхньої межі тарифів на електроенергію. Проблема у тому, що зниження "прайс-кеп" означає автоматичне зниження вартості вугілля у тарифі для ТЕС. А це приведе до того, що шахти отримають менше коштів за своєї вугілля", - написав Корольчук.

Експерт прогнозує, що таке рішення призведе до збільшення заборгованості по зарплатам перед шахтарями і гірники знову будуть змушені вийти на вулиці з протестами.

"Менше коштів – більше боргів по зарплаті. Більші борги шахтарів – дивись пункт №1 про протести шахтарів", - зазначив Корольчук.

Раніше представник президента в уряді Андрій Герус повідомив, що в команді президента вважають за необхідне переглянути цінові обмеження на ринку електроенергії, так звані рrice caps: нічну ціну підвищити на 10%, а денну знизити на 15-20%. Що, за його словами, може дати 9% зниження тарифу для кінцевого споживача.

Колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації та екс-голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль висловив думку, що можливий перегляд цінових обмежень на ринку електроенергії вдарить перш за все по шахтарям, та вважає, що таким рішенням нова влада прагне розрахуватись зі спонсорами виборчої кампанії.