RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Необґрунтовані тарифи: експерт пояснив, чому генеруючі держкомпанії недоотримують доходи

Економічно необґрунтовані ціни на електроенергію для населення формуються через недоотримання доходів державними компаніями "Енергоатом" і "Укргідроенерго".

Про це заявив програмний менеджер українського центру стратегій DiXi Group Роман Ніцович, пише "Обозреватель".

Експерт нагадав, що сьогодні на держкомпанії "Енергоатом" і "Укргідроенерго" державою покладено спеціальні обов'язки продавати дешеву електроенергію населенню (90% і 35% виробленої електроенергії відповідно). Таким чином, низькі тарифи на струм для населення утримуються за рахунок недоотримання доходів цими компаніями.

"Станом на зараз низька ціна для населення формується за рахунок недоотримання доходу саме тієї генерацією, яка належить державі. Тобто, державна генерація дискримінується. Очевидно, що такий стан речей необхідно міняти", - сказав Ніцович.

Раніше інвестаналітик Сергій Фурса заявив, що вирівнювання цін на електроенергію для промисловості і населення дозволить оздоровити ситуацію на ринку. Він також зазначив, що це дозволить зняти спеціальні зобов'язання (ПСО) з "Енергоатому" і компанія зможе повноцінно вийти на ринок, в результаті чого пропозиція зросте, що може знизити ціни на електроенергію для промислових споживачів.