RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Перегляд зеленого тарифу: Іспанія визнала помилку і заплатить інвесторам за відмову від позовів

Уряд Іспанії схвалив план по забезпеченню додаткової стабільної винагороди проектам відновлюваної енергетики з метою домогтися відкликання судових позовів від інвесторів після ретроспективного скорочення виплат.

Про це пише видання pv-tech, передає "Обозреватель".

Відзначається, що міністри правлячої соціалістичної партії меншості PSOE затвердили план, який надасть зеленим станціям, побудованим до 2013 року фіксована ставка винагороди в розмірі 7,398% до 2031 року в обмін на відмову від поточних судових позовів з приводу скорочення пільгового тарифу.

Як пояснюється в законодавчому тексті, додаткові стимули будуть поширяться на інвесторів, які продовжать судовий розгляд з приводу скорочень пільгового тарифу або тих, хто вже отримав компенсацію після перемоги в судових суперечках.

Доходи, пропоновані для всіх інших проектів ВДЕ складуть 7,09% - 5,58% для тих, хто перебуває за межами Піренейського півострова, і будуть діяти в період з 2020 по 2025 рік.

За словами міністра навколишнього середовища Тереcи Рібери, ці нові виплати допоможуть відновити "довіру, стабільність і передбачуваність" для інвесторів.

Іспанія в 2013 р провела ретроспективний перегляд тариф на зелену електроенергію. У 2017 році уряд програв в Міжнародному центрі з врегулювання інвестиційних спорів ООН (ICSID), що входить до групи організацій Світового банку, за позовом інвесторів, які постраждали від зниження субсидій на відновлювану енергію і була зобов'язана виплатити 128 млн євро основної суми, а також відсотки.

Згідно з рішенням суду, іспанський уряд порушив статтю 10 Договору до Енергетичної Хартії, тим самим позбавляючи інвесторів справедливого і рівноправного режиму.

Як повідомлялося, Мінекоенерго пропонує українським інвесторам реструктуризувати "зелений" тариф. У свою чергу Європейська бізнес асоціація виступали із засудженням будь-якого ретроспективного перегляду "зеленого тарифу".