RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Вбивають економіку України: Білецький висловився щодо "поправки Геруса" і імпорту струму з Росії

Електроенергія з Росії, що імпортується за зниженими цінами поступово знищує енергетичну галузь України, тому "поправку Геруса" необхідно відмінити якомога швидше.

Про це лідер партії "Національний корпус" Андрій Білецький заявив в ролику на Youtube, передає РБК-Україна.

Він зазначив, що російська електроенергія обходиться Україні дешевше, ніж російським споживачам. На думку Білецького, цей факт є ознакою демпінгування цін.

"Україна купує у Росії електроенергію за ціною 1 грн 32 коп - 1 грн 36 коп за кВт-годину. У Москві і в Московській області ціна зараз 1 грн 64 коп - 1 грн 66 коп за кВт-годину. Це дані з сайту energybase, Це говорить, що Росія демпінгує. Нам вона продає електроенергію не за ринковою ціною, а за заниженою: щоб вона була значно нижча за українську. Таким чином РФ вбиває українську енергетику", - пояснив Білецький.

Лідер партії підкреслив, що це призводить до занепаду енергетичної галузі країни і скороченню обсягів виробництва і експорту. Також Білецький зазначив, що поправка Геруса до закону "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії" активно сприяє нищівним наслідків для української енергетики. Через неї стали можливими поставки електроенергії з РФ, нібито через Білорусь.

"Якщо ми будемо купувати у Росії електроенергію, то ми доб'ємо власну енергетичну галузь повністю. Нема питань, що Коломойський і Ахметов закладають надлишкову маржу і спекулюють на ціні електроенергії для населення. Так регулюйте. Дайте максимальну ціну, яку вони можуть вимагати від населення. Зробіть її дійсно ринковою. Демпінгування цін з боку РФ стало можливим після так званої поправки Геруса до закону про ринок електроенергії. Зараз ця поправка фактично знищує український ринок електроенергії", - заявив глава "Нацкорпуса".

Білецький розповів, що схожа ситуація може торкнутися газової сфери. Це може статися через те, що Україна веде переговори з РФ щодо прямих поставок газу "за вигідною ціною". На думку політика, такі процеси можуть знищити економіку країни і зробити Україну політично залежною від Росії.

Як відомо, цю поправку до закону про ринок енергетики вніс проросійський депутат ВР Андрій Герус. Вона дозволила почати імпорт електроенергії з Росії. Як заявляли експерти, вона була внесена з порушенням регламентних норм, а сам депутат запевняв, що імпорт буде здійснюватися з Білорусі. Зараз в Раді ведуться переговори для її скасування.

У парламенті вже створено міжфракційне депутатське об'єднання "Енергетична незалежність і безпеку України", одним з завдань якого проголошена скасування імпорту демпінгової електроенергії з Росії та Білорусі, яка транзитує російську електроенергію. Надлишок власного струму у Білорусі з'явиться в лютому 2020 року з введенням в експлуатацію Білоруської АЕС, яка будується на кошти російського "Росатома".

4 грудня Рада планує розглянути законопроект №2233 "Про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії", який скасовує імпорт електроенергії з РФ тільки за прямими контрактами. На інших сегментах ринку (включаючи найголовніший - ринок на добу вперед (РДВ) поставки російської електроенергії зберігаються. Можливість імпорту електроенергії з Білорусі залишається в повному обсязі.