RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Розкрадання і схеми: журналісти розповіли, що відбувається в керуючому двома ТЕЦ на Львівщині "Нафтогаз тепло"

Львівські правоохоронці затримали керівника філії "Новояворівськ електромережі" ТОВ "Нафтогаз тепло" Петра Ковальчука при отриманні хабара в 1 млн грн - він обіцяв допомогти будівельній фірмі в підключенні багатоповерхівки до електромереж. Бізнесмени стверджують, що корупція була частим явищем при керівниках цих підприємств з "Нафтогазу".

Чим цікава діяльність посадових осіб "Нафтогаз-Тепло" - йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Нафтогаз-Тепло" - дочірня компанія НАК "Нафтогаз України", була створена для управління двома заарештованими ТЕЦ у Львівській області після передачі їх АРМА. "Нафтогаз-Тепло" позиціонували як прозоре ДП, однак навіть призначення викликало питання. Якщо врахувати кримінальне провадження про участь компанії в схемах заволодіння майном "Нафтогазу" шляхом реалізації газу підконтрольним суб'єктам господарювання за заниженими цінами, про що йдеться в рішенні суду: "у виробництві ГУНП знаходиться кримінальне провадження, внесене в ЄРДР під №12019000000000932, 30.09.2019, за ознаками вчинення правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК". Пізніше ЗМІ писали про рішення суду, яким було визнано протиправність обрання "Нафтогаз тепло" керуючою ТЕЦ. Суд підтвердив претензії, що це було зроблено поза конкурсом. Незважаючи на це, "Нафтогаз" отримав через свою "дочку" можливість управління активами і призначив туди менеджерів. А ті почали розпоряджатися активами, до яких "Нафтогаз-тепло" відношення не має.

Так, одна із заарештованих ТЕЦ в Новояворівську "Нафтогаз-Тепло" другий рік користується водою зі свердловин, які їй не належать. Під час арешту ТЕЦ свердловини залишилися в користуванні "Енергія-Новояворівськ", яка володіє дозволами на використання свердловин. Згідно з даними ДФСУ, з урахуванням штрафних санкцій вартість кубометра води може досягати 84,39 грн, і збиток державі оцінюється в 14 млн грн, що може кваліфікуватися як розкрадання держмайна в особливо великих розмірах. Менеджери "Нафтогаз тепло" також не підготували місто до подачі тепла, амортизацію і ремонт мереж не здійснили, вказуючи, що грошей на ремонт немає.

"Чи платила "Нафтогаз-тепло" за поставлений на дві ТЕЦ газ НАК "Нафтогаз" і якщо так, то за якими тарифами - залишається невідомим. І куди поділися гроші, які мали піти на ремонт мереж і підготовку до опалювального сезону, також невідомо", - пише видання.

У той же час керівник філії "Новороздільської ТЕЦ" ТОВ "Нафтогаз тепло" Олег Ямельницький став учасником ДТП, яке призвело до смертельних наслідків. З матеріалів суду відомо, що він був в стані алкогольного сп'яніння. Було відкрито провадження під №12021140000000243 по ч.2 ст.286 КК України, але "справу звели нанівець, а Ямельницький продовжує працювати в "Нафтогаз-тепло", пише видання.

"Чому правоохоронці звернули увагу на беззаконня серед менеджменту "Нафтогазу" тільки зараз? Що це - реальне правосуддя, нарешті, взяло верх, або правоохоронці лише стали інструментом в якихось "внутрішніх війнах"?.. Керівництву країни разом з АРМА, схоже, доведеться терміново шукати нових керівників для заарештованих ТЕЦ, тому що є ризик, що "Нафтогаз-тепло" опиниться за гратами всією командою. Якщо ж арешт хабарника був лише разовою акцією, то двом містам на Львівщині в опалювальному сезоні знову доведеться терпіти непрофесіоналізм, недбалість, і тиранію нафтогазового гіганта", - йдеться в матеріалі.