RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Віктор Суботін намагається працевлаштувати в "Укренергомашини" менеджера банка, куди склав понад мільярд - екснардеп

Віктор Суботін, генеральний директор АТ "Українські енергетичні машини" (раніше Турбоатом), вивів гроші державного підприємства через підконтрольний йому банк і намагається працевлаштувати в наглядову раду держкомпанії колишнього менеджера своєї фінустанови.

Про це у Facebook повідомив екснардеп Олександр Черненко.

Йдеться про "АТ Мегабанк", який належить Віктору Суботіну і був визнаний неплатоспроможним у червні 2022.

"Проблеми (в банку) виникли не через повномасштабну війну, а задовго до неї. Попри це власник банку Віктор Суботін наполегливо складав на його рахунках гроші Турбоатома… Загалом наскладав 1,4 млрд грн. Ці гроші з величезною долею вірогідності будуть втрачені", — написав Черненко.

За його даними, Суботін "протягує" в наглядову раду Укренергомашини Марка Беккера. Він працював з Суботіним в Мегабанку і був першим заступником Ігоря Райніна, коли той очолював Харківську ОДА.

"Вкрасти гроші у державної компанії, а потім працевлаштувати в неї спільника, щоб вкрасти ще більше? Мені складно пригадати схему цинічніше", — зазначає екснардеп.

Черненко нагадав, що Суботін очолив Турбоатом у 2007. На цій посаді він "пережив" 3 президентів, 8 урядів, революцію, а зараз "фактично вкрав у воюючої держави 1,4 млрд грн".

"Навіть після цього не збирається у відставку, хоча мав би збиратися в СІЗО", - написав Черненко.

Як повідомляли ЗМІ, 13 вересня 2023 Фонду гарантування не вдалося реалізувати активи "АТ Мегабанк", а саме права вимоги за 105 кредитними договорами, у забезпечення за якими передано об'єкти житлової та комерційної нерухомості, зокрема кінотеатр та елеватор у Харкові й області. Активи продавали одним лотом за близько 2,2 млрд грн. Торги не відбулися через відсутність учасників.