RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Відновлення промисловості в злагоджених діях влади: в ЗМІ висловилися про концентрацію ШУ "Покровське" "Метінвестом"

Для порятунку промисловості та залучення інвестицій в економіку необхідні злагоджені дії влади, в тому числі і Антимонопольного комітету України, від якого чекають дозволу на концентрацію холдингом "Метінвест" Шахтоуправління (ШУ) "Покровське".

Про це йдеться в матеріалі "Обозреватель" "Розвиток шахтоуправління "Покровське" як тест для влади", передають "Українські новини".

Автор нагадав, що промвиробництво в Україні падає 9 місяців поспіль, а положення в економіці близьке до критичного і через нездатність уряду переломити ситуацію його відправили у відставку. Зазначається, що значний внесок у зниження промислового виробництва вніс гірничо-металургійний комплекс, який в 2019 році показав "мінус" 3,1% в металургійному виробництві і "мінус" 0,5% з видобутку вугілля. У січні 2020 року падіння в галузі стало ще більш глибоким - на 10,3% і 19,2% відповідно.

Однією з причин зниження виробництва металургійної продукції став дефіцит коксівного вугілля, необхідного для виплавки чавуну. Після окупації Донбасу більшість шахт, які видобувають коксівне вугілля, залишилися на непідконтрольній Україні території.

"Найбільшим підприємством по його видобутку, з 4, що залишилися на підконтрольній території, є Шахтоуправління "Покровське" (колишня шахта "Червоноармійська-Західна №1"). У 2019 воно видало трохи більше 5 млн тонн, що склало майже 80% від видобутого коксівного вугілля. у 2012 і 2013 роках щорічні обсяги видобутку "Покровського" становили понад 8 млн тонн", - повідомляється в матеріалі.

Автор зазначив, що можливості для підвищення вуглевидобутку ШУ "Покровське" до колишнього рівня є, якщо на підприємство прийдуть інвестиції. Він нагадав, що холдинг "Метінвест", який в 2018 році викупив 24,9% акцій шахтоуправління, готовий вкласти близько 4 млрд гривень в розробку нового вугільного блоку №11. Тобто планується створити нову шахту з прогнозними запасами коксівного вугілля в 34 млн тонн, що дозволяє достатньо швидко повернутися до рівня видобутку 2012-2013 років.

"Перш, ніж вкладати в підприємство кошти (понад 160 млн доларів), "Метінвест" має бути впевнений, що гроші підуть саме на проект блоку №11. Це можна гарантувати тільки якщо стати власником контрольного пакета акцій "Покровського". "Метінвест" не проти, та й нинішній власник згоден. Залишається отримати дозвіл на угоду від АМКУ", - пише він.

На його думку, інвестиції дозволять реалізувати проект, який дасть металургійним підприємствам мільйони тонн дефіцитного коксівного вугілля, в регіоні з'являться нові робочі місця, а збільшення виробництва призведе до зростання бюджетних відрахувань. Він вважає, що рішення АМКУ щодо шахтоуправління "Покровське" стане першим тестом на відданість комітету відродженню української промисловості.

Раніше ЗМІ повідомляли, що рішення АМКУ з купівлі "Метінвестом" контрольного пакета акцій ШУ "Покровське" дозволить Україні знизити ризики дефіциту коксівного вугілля і запобігти загрозі дестабілізації в прифронтовій зоні. Зазначалося, що, після того як "Метінвест" у 2018 році ввійшов до складу акціонерів ШУ "Покровське", викупивши 24,9% його акцій, підприємство зі збиткового стало прибутковим - 2019 рік воно закінчило з чистим прибутком в 925 млн гривень, тоді як в 2018 році був чистий збиток 988 млн гривень.