RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Фонд держмайна втратив контроль над ситуацією на "Електроважмаші" - ЗМІ

Для "Електроважмашу" виявилося фатальним рішення про передачу стратегічного підприємства під управління Фонду держмайна України, прийняте урядом в жовтні 2019 року.

Про це пише "ФромЮА" із посиланням на "Відкрита Україна".

За інформацією заводського телеграм-каналу, збиток підприємства за березень склав 133,3 млн гривень. Негативний фінансовий результат за підсумками I кварталу зріс майже до 200 млн. Колектив заводу тільки 17 квітня отримав 50% від залишку заборгованості із зарплати за березень.

У лютому через борги заводу перед енергетиками, під загрозою відключення опинилося житлове селище (гуртожитки, соціальна інфраструктура, 1200 жителів), яке живиться з "Електроважмашем" від однієї підстанції. Аналогічна криза мала місце і в кінці грудня, коли енергетики повідомили підприємство про відключення від електромережі. Тоді в ситуацію був змушений екстрено втрутитися губернатор Кучер.

Станом на 1 березня 2020 року "Електроважмаш" заборгував енергетикам близько 20 млн гривень.

Ситуацію навколо підприємства посилюють суперечливі сигнали, що надходять з Фонду держмайна. Спочатку глава ФДМ запевняв, що "Електроважмаш" одним з перших буде проданий в першому півріччі 2020 року. У лютому він же заявив, що "це точно не відбудеться в найближчі місяці і, може, не в цьому році".

Більше спалаху короновірусу, керівництво "Електроважмашу" стурбувало звільнення 14 квітня першого заступника міністра економіки Павла Кухти, який, як стверджують джерела ЗМІ, був покровителем в.о. директора Віктора Бусько.

ДП "Електроважмаш" мав стати одним з перших об'єктів "великої" приватизації в 2020 році. З цією метою в жовтні 2019 року Мінекономіки передало його під управління Фонду держмайна. 27 листопада з подачі екс-глави ОПУ Андрія Богдана, Кабінет міністрів на закритому засіданні призначив в.о. генерального директора ДП "Завод "Електроважмаш" депутата Віктора Бусько. Як зазначали ЗМІ, дане призначення стало результатом юридичної комбінації, яка була реалізована за участю першого заступника міністра економіки Павла Кухти і керівників ФДМ Дмитра Сенниченка і Сергія Ігнатовського.

"Електроважмаш" - одне з найбільших у Східній Європі підприємств електричного машинобудування. Виробляє генератори для ТЕС, ГЕС, АЕС, тягові електродвигуни і генератори для залізничного та міського електротранспорту.