RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Скандал із закупівлями препаратів для діалізу: ДАСУ взялася за "Діавіту"

Державна аудиторська служба та Національне антикорупційне бюро України вивчають інформацію, надіслану компанією "Лінк-Медитал" стосовно масових порушень і махінацій з боку її конкурента – ТОВ "Діавіта" – під час участі у процедурах закупівель медичних препаратів і витратних матеріалів для діалізу.

"Ми розглядаємо доручення за цією заявою. Отримали його 2-3 дні тому з Києва і одразу взяли в роботу. Наші фахівці розпочнуть моніторинг відомостей, вказаних в заяві. Не всі порушені питання стосуються ДАСУ. Наприклад, дискримінаційними вимогами тендерів займається АМКУ. Розглядаємо зараз дві процедури із вказаних у заяві. Там є ознаки можливих порушень, і ми їх зараз аналізуємо. І, якщо будуть такі підстави, ми розпочнемо моніторинг цих порушень. Сама процедура моніторингу займає 15 днів", – розповіла журналістам заступник начальника відділу контролю в сфері закупівель Східного управління ДАСУ Любов Ополоник.

Водночас у НАБУ роз'яснили, що наразі детективи вивчають подану інформацію для визначення підслідності вчиненого правопорушення. У прес-службі Бюро відзначили, що кримінальне провадження відкривається в разі, якщо дане порушення належить до компетенції НАБУ. В інших випадках заяву можуть передати іншим правоохоронним органам.

Нагадаємо, у компанії "Лінк-Медитал" заявляють, що компанія-конкурент "Діавіта" підробляє документи і повідомляє неправдиву інформацію про характеристики та властивості пропонованої їм продукції заради перемоги в тендерах Prozorro. Відповідні звернення з вимогою зафіксувати порушення та відкрити кримінальні справи компанія "Лінк-Медитал" направила до керівництва СБУ, НАБУ, ДАСУ, Нацполіції та АМКУ.

Політичний експерт і блогер Володимир Макаровський назвав дії компанії "Діавіта" бажанням "спорудити гешефт на людській біді". "На мій погляд, дана тема більш ніж серйозна, і хочеться сподіватися, що вона не залишиться без уваги компетентних органів. Адже право людини на життя та здоров'я є базисом цивілізованого суспільства. Здоров'я українців не повинно ставати товаром, а також предметом цинічних махінацій шахраїв від медицини!" – наголосив Макаровський на своїй сторінці у Facebook.

У прес-службі "Діавіти" на прохання журналістів прокоментувати ситуацію відповіли, що їм потрібен час, щоб уточнити інформацію, після чого вони самі зателефонують. Однак на момент виходу новини цього так і не відбулося.