RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Ухиляються від податків і відповідальності: опубліковано розслідування про роботу онлайн-магазинів парфумерії в Україні

Популярні українські онлайн-магазини косметики та парфумерії уникають зобов'язань перед покупцями - якщо придбана через інтернет косметика нашкодила здоров'ю, то ні інтернет-магазин, ні виробник, ні ФОП, вказаний в чеку, не притягнуть до відповідальності.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа" - "Неприємний дух українського інтернет-ринку косметики та парфумерії".

Найбільша проблема інтернет-схем, за словами журналістів, - приховування магазинами косметики даних про реального продавця, оскільки ФОП з документів - всього лише "прокладки", які не несуть юридичної відповідальності за товар. Таким чином у покупців немає до кого апелювати.

Журналісти і юристи перевірили магазини makeup.com.ua, notino.ua і parfums.ua. Керуючий партнер юридичної компанії VIP Consulting Богдан Яблонський уточнив робота цих сайтів не відповідає законодавству щодо захисту прав споживачів і організована так, щоб "платити мінімальні суми" податків до бюджету.

Журналісти вказали, що на сайті makeup.com.ua немає даних про продавця продукції, що є порушенням закону, і покупець фактично не може пред'явити нікому претензії. У виданому за покупку там "чеку" вказаний лише постачальник товару, який діє за дорученням невстановлених осіб, а при покупці з банківського рахунку журналісти вийшли на ФОП Давиденко - платника єдиного податку 3-ї групи, який перераховує всього 5% податків.

"Це може свідчити про схему обходу податкової системи, яка відбувається абсолютно відкрито - на очах у громадськості, фіскальних та правоохоронних органів", - коментує Яблонський.

У parfums.ua також не вказаний продавець товару, при цьому безготівкову оплату там провести виявилося неможливо. В отриманому від них "чеку" не було вказано навіть назви товару і найменування продавця. При покупці через поштового оператора одержувачем коштів виявилася звичайна фізособа. Таким чином, магазин повністю уникає сплати податків.

Ситуація з notino.ua виявилася складніше, оскільки платежі за товар повинні відправлятися в Чехію. На сайті продавець вказаний - це ТОВ "Notino", зареєстроване в Чехії. Під час закупівель було виявлено, що одержувачем коштів є україно-канадське СП "Росан", зареєстроване в Україні, яке і перераховує кошти "Notino". Відповідно до Закону України, з цих коштів має бути утриманий "податок на репатріацію" близько 15%.

"Зарубіжна фірма веде комерційну діяльність на території України, продає українцям товари, але не має на території країни офіційного представництва і гроші виводить в іншу країну. І податків від неї ми не бачимо", - прокоментував юрист.

Журналісти закликали Державну податкову службу і АМКУ перевірити опубліковану інформацію, оскільки мова може йти про мільярди податкових надходжень, а Держпродспоживслужбу - звернути увагу на невідповідність вимогам законодавства в сфері захисту споживачів.

"Ухилення від сплати податків деякими суб'єктами підприємницької діяльності, яке ставить їх в виграшне становище порівняно з легальними має зацікавити уповноважені органи", - йдеться в розслідуванні.