RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Наказ про списання зношених вагонів буде підписано найближчим часом - Кубраков

Наказ Міністерства інфраструктури про порядок списання вантажних залізничних вагонів із перевищеним терміном нормативної експлуатації буде підписано до кінця листопада.

Про це заявив голова відомства Олександр Кубраков, виступаючи на міжнародному економічному форумі DEF-2021 у Дніпрі.

"Я можу заспокоїти, що наказ буде підписано максимум тиждень-два… Я думаю, що не буде проблем із цим питанням", - сказав міністр.

За його словами, можливі спроби окремих великих компаній-вантажоперевізників зірвати набрання чинності за допомогою судових позовів – не увінчаються успіхом.

"Навіть якщо якісь окремі гравці ринку захочуть його зупинити через якісь там судові позови – я не думаю, що це проблема. Є механізм протидії цьому. Але я все-таки налаштований (оптимістично) і розумію, що більшість гравців ринку мають бути адекватними", - наголосив Кубраков.

Він наголосив на необхідності оновлення вагонного парку та неприпустимості подальшого використання у перевезеннях зношених вагонів. Глава Мінінфраструктури нагадав, що сусідні країни ухвалили рішення про виведення з експлуатації зношених вантажних вагонів – після чого ці списані вагони дешево скупили і привезли в Україну окремі великі компанії-вантажоперевізники.

"Всі країни навколо нас це зробили, у кого потужні залізниці. Скрізь майже новий рухомий склад і виключно ми, українські залізниці - отримали цей металобрухт собі, дозволили це зробити раніше, завезти сюди цей мотлох. А зараз він їздить нашими залізницям і знищує нашу інфраструктуру", - наголосив міністр.

Він висловив сподівання, що вантажоперевізники та вагонобудівники підпишуть спільний меморандум із Мінінфраструктури щодо оновлення вагонного парку в країні.

"Ми нікого фізично не змушуватимемо його підписувати. Але я вважаю, що нормальний адекватний бізнес, виробники, учасники ринку - вони повинні брати участь і підписати цей меморандум. За кілька років ми побачимо тисячі і тисячі нових вантажних вагонів, напіввагонів на наших залізничних дорогах", - резюмував Кубраков.

Міністерство інфраструктури з УЗ планує запустити програму поступового обмеження терміну експлуатації вагонів та будівництва нових вагонів замість списаних. З цією метою Мінінфраструктури розробило та опублікувало проект наказу про порядок списання зношених вагонів.

За словами заступника голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитра Кисілевського, програма поступової заміни зношених вагонів на нові реанімує вагонобудування, одну з найважливіших галузей української промисловості.