RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Наскільки виростуть тарифи на комуналку цієї зими: названо три сценарії

Експерти пророкують подорожчання послуг опалення та гарячого водопостачання на 15-20% після 1 січня 2020 року, коли може припинитися транзит російського газу.

Точні цифри не наважився назвати жоден з експертів, опитаних "Апострофом".

За словами директора спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, точкою біфуркації є 1 січня 2020 року, коли може припинитися транзит російського газу в Європу через українську територію.

"1 січня з'являється ризик зниження тиску в транзитній трубі, якщо "Нафтогаз" і "Газпром" не домовляться (транспортування газу здійснюється при певному тиску в газотранспортній системі - "Апостроф"). В залежності від того, наскільки буде знижено тиск, відповідно, зростуть витрати оператора ГТС на прокачку в реверсному режимі газу споживачам. Скільки він візьме за ці послуги - незрозуміло. чи зможуть всі отримати цей газ - теж незрозуміло", - зауважив Рябцев.

Експерт також зазначив, що з 1 січня закінчуються спецзобов'язання "Нафтогазу" щодо забезпечення населення газом за цінами, нижчими від ринкових, що може вплинути на зростання тарифів. Крім того, прогнозована холодна зиму може вплинути на вартість газу на європейському ринку.

Експерт у сфері житлово-комунального господарства Сергій Дяченко вважає, що можна очікувати зростання тарифів на опалення і гарячу воду на 15-20%, і це - не самий песимістичний сценарій. Багато що буде залежати знову ж від цін на газ в Європі, де Україна його купує.

За словами Сергія Дяченка, якщо в Європі взимку почнеться "газова війна", пов'язана, зокрема, з введенням в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" і можливим припиненням транзиту через Україну, "все може виявитися набагато гірше". "Економіку можна вважати, але, коли з'являється геополітична складова, все стає мало прогнозованим", - зауважив він.

Глава Асоціації професійних управителів нерухомістю України Андрій Никончук також вважає, що часом "Ч" стане 1 січня 2020 року. "Це не означає, що це відбудеться автоматично, але на 10-15% (ціни) підуть вгору. Інших ресурсів немає - все перекладають на споживача", - уточнив експерт.

Детальніше про зміну тарифів на комунальні послуги цієї зими читайте в матеріалі "Апострофа": Зима тривоги нашої: як зміняться тарифи на опалення і гарячу воду.