RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Можна отримати ще стільки ж: в Україні розповіли, куди краще подіти виплачені Росією мільярди

Отримані Україною від "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражного суду 3 мільярди доларів можна використовувати по-різному, а не тільки залишити в користування "Нафтогазу".

Про це "Апострофу" розповів експерт інституту GROWFORD Олексій Кущ.

"Найправильнішим варіантом було б створити резервний фонд. Україна, ймовірно, єдина країна в світі з сировинним типом економіки, яка не має свого резервного фонду. А кошти такого фонду можна було б направити на фінансування структурної перебудови економіки", - сказав експерт.

Також Олексій Кущ додав, що можна зі створеного фонду профінансувати програму пільгового кредитування для бізнесу.

Резервний фонд може бути створений і з іншою метою - акумулювати майбутні доходи держави від великої приватизації, продажу землі. Потім ці гроші можна направляти на соціальні проекти. Або ж можна піти таким шляхом: на кожного українця відкрити персональний рахунок, на який будуть перераховуватися кошти у вигляді дивідендів.

Ще один варіант, як використовувати отримані від РФ гроші, - достроково погасити зовнішні борги.

"Я ці, грубо кажучи, 3 мільярди доларів запропонував би перетворити в 6 мільярдів доларів. Як це зробити: 1 долар інвестицій в інфраструктуру дає приблизно 2-3 долари приросту ВВП - за рахунок збільшення попиту на будівельні матеріали, на конструкційні метали, допоміжні сектора індустрії, за рахунок створення робочих місць. Зростає попит на логістику, тому що робочі матеріали потрібно перевозити, людей потрібно годувати. А додаткові 3 мільярди доларів приросту ВВП - це хороший чинник ", - сказав в коментарі виданню директор економічних програм аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Анатолій Амелін.

Більше про те, як отримані від судової суперечки з "Газпромом" кошти можна направити на оновлення української економіки, читайте в матеріалі "Апострофа": Виграш для всієї країни: як російські 3 мільярди доларів збільшити в два рази.

Як повідомляв "Апостроф" раніше, генеральний директор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) Сергій Макогон повідомив, що російський "Газпром" перерахував НАК "Нафтогаз України" майже 3 мільярди доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.