RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні зібралися масово підвищити пенсії: кому і скільки заплатять

В Україні вже з 1 квітня почнуть індексацію пенсій, розмір виплат збільшиться на 200-500 грн.

Про це повідомляє "Апостроф".

Підвищення торкнеться майже 11 млн пенсіонерів. Підвищувати будуть розрахунковий розмір зарплати (приблизно на 11%).

Надбавка залежить від віку, стажу та розміру зарплат:

  • 500 грн отримають ті, хто старше 80 років (без урахування зростання прожиткового мінімуму); таких в Україні 1,4 млн осіб;
  • більше 200 грн для інших.

"Осучаснення" пенсій для всіх буде різним. Чим більше заробляли і довше працювали, тим вище буде осучаснення. Ідея полягає в тому, щоб підвищувати розмір середньої зарплати, яка враховується у формулі розрахунку пенсій.

Отже, пенсії в Україні рахуватимуть за такою формулою:

Середня зарплата за останні три роки (по країні) × співвідношення власної зарплати до середньої по країні × стаж в роках × 1%

Справа в тому, що перший показник щорічно старіє. Зарплати зростають швидше, ніж підвищують пенсії. Це призводить до того, що "старі" пенсіонери з кожним роком стають біднішими, а "нові", які з таким же рівнем зарплат і стажем виходять на заслужений відпочинок, отримують значно більше.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Мінсоцполітики та Пенсійному фонді заявили журналістам, що коштів для підвищення пенсій в березні 2020 року на рахунки не надходило.

У той же час екс-міністр соціальної політики писала у себе в соцмережах, що перерахунок пенсій відбудеться у вересні 2020 року і пенсії піднімуть в середньому на 216 гривень.