RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Коли запустять ринок землі і хто її може купити: що потрібно знати про гучне рішення Ради

У ніч на вівторок, 31 березня, Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №2178-10 про ринок землі. Документ підтримали 259 нардепів, проти були 24, утрималися - 3, не голосували - 29.

"Апостроф" розповідає все, що потрібно знати про гучне рішення Ради.

Коли в Україні відкриють ринок землі. Документ набуде чинності з 1 липня 2021 року - саме з цієї дати дозволяється продаж землі.

Хто зможе купувати землю і чи будуть обмеження. Перші два роки землю зможуть купувати тільки фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів в одні руки.

По закінченню цього терміну землю зможуть купувати українські юридичні особи не більше 10 тис. гектарів в одні руки. Продаж землі іноземцям та іноземним компаніям забороняється до проведення референдуму з цього питання.

Передбачається, що землі сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності продаватися не будуть.

Купувати українську землю не зможуть компанії, власниками яких є громадяни країни-агресора - Росії, ті, що входять у терористичні організації, а також компанії, що знаходяться у власності іноземних держав, офшорів, або ж ті, бенефіціара яких неможливо встановити.

Крім того, власниками української сільгоспземлі не можуть бути юридичні особи, зареєстровані в країнах, які не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, та компанії, що знаходяться під санкціями.

Скільки буде коштувати земля. До 2030 року ціна землі не може бути нижче її нормативної грошової оцінки. Розраховуватися за землю при її придбанні можна тільки за безготівковим розрахунком.

Що чекає орендарів земель. Орендарі земель, що працюють на них з правом користування не пізніше ніж з 2010 року, можуть викупити землю з розстрочкою до 10 років за ціною нормативної грошової оцінки таких ділянок і без проведення земельних торгів. Право власності покупець отримує після першого платежу.

Нагадаємо, раніше передбачалося, що вартість одного гектара землі в Україні після відкриття ринку складе близько 2 200 доларів.