RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Перерахунок пенсій і податки на паузі: як зміниться життя українців з 1 квітня

З 1 квітня в Україні ввели деякі нововведення, більшість з них так чи інакше пов'язані з пандемією коронавірусу, яка практично блокувала життя українців.

Тисяча для пенсіонерів і не тільки

Тисячу гривень в якості одноразової грошової допомоги через карантин отримають ті, у кого пенсійні виплати становлять менше 5 тис. грн. 30 березня народні депутати не підтримали зміни до державного бюджету. Тому, коли відбудеться заповітна подія, невідомо. Зараз в Україні більше 10 млн пенсіонерів, які повинні отримати одноразову допомогу.

Крім них додаткову тисячу в квітні отримають і більше 400 тис. одержувачів соціальної допомоги: люди з інвалідністю з дитинства, діти з інвалідністю та одержувачі соціальних пенсій.

Перерахунок працюючим пенсіонерам

Це нововведення квітня ніяк не пов'язане з карантином. Пенсію працюючим пенсіонерам перераховують раз в два роки. Свою прибавку вони отримають вже в квітні, згідно з графіком виплати пенсії з 4-го по 25-е число.

Перерахунок отримають тільки ті, хто відпрацював після виходу на пенсію з офіційним оформленням два роки. Пенсія працюючих пенсіонерів збільшиться на 2% - 1% за кожен рік стажу роботи після пенсії.

Субсидію і пільги не відберуть

У Міністерстві соціальної політики запевнили, що через карантин пенсіонери не повинні переживати за скасування субсидій. Якщо вони вчасно сплатять комуналку, ніхто не буде забирати їхні пільги.

Це робиться для того, щоб літні люди не виходили на вулицю, менше контактували з іншими людьми і були захищені, адже саме пенсіонери знаходяться в групі найбільшого ризику смертності через коронаірус.

Податки поставили на паузу

З 1 березня по 30 квітня звільнені від сплати ЄСВ все ФОП і ті, хто займається незалежною професійною діяльністю.

Тимчасово скасовуються штрафи і пеня за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, а також несвоєчасне подання звітності по ЄСВ.

Скасовується податок на комерційну нерухомість і землю.

З 1 березня по 31 травня бізнес звільняється від основних штрафів і пені за порушення податкового законодавства. Ця норма не буде стосуватися порушень зі сплати ПДВ, акцизів і ренти.

Встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 31 травня 2020 р

На три місяці відстрочено обов'язкове введення РРО (реєстраторів розрахункових операцій) для всіх категорій "спрощенців".

До 1 липня продовжено термін подання річної декларації про майновий стан і доходи.

У період з 1 березня по 30 квітня не нараховується і не сплачується плата за землю; звільняються від оподаткування об'єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Штрафні канікули

Українські банки не будуть вводити штрафи і пені за прострочення по поточними кредитами на період карантину. Однак нагадують, що це не прощення боргів, а тільки їх відстрочка.

При цьому банки не припиняють нараховувати відсотки, адже паралельно вони нараховують відсотки по депозитах для клієнтів. Однак сплатити відсотки можна буде вже після карантину. Штрафи та пені на період карантину заборонені законом.

На час реструктуризації банки не мають права підвищувати ставки по кредитах і не повинні вимагати комісій за проведення процедури. Підкреслюється, що порядок надання кредитних канікул буде залежати від конкретних випадків і домовленостей клієнта з банком.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на позачерговому засіданні в понеділок, 30 березня, Верховна Рада в спішному порядку прийняла законопроект про забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням COVID-2019.