RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Падіння зарплат і безробіття: озвучено сумний прогноз щодо наслідків карантину в Україні

Під час карантину у зв'язку з епідемією коронавірусу в Україні на роботу не ходить близько 3 млн офіційно працевлаштованих людей, коли країна повернеться до нормального життя, її накриє масштабна економічна криза.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Сегодня.

На думку експертів, до 20% малих і середніх підприємств можуть перестати існувати.

"По всій видимості, після карантину ми зіткнемося з найпотужнішою економічною кризою всередині країни, викликаним двома основними факторами. По-перше, самим карантином, тобто простоєм багатьох бізнесів, в результаті якого, на думку деяких експертів, до 20% малих і середніх підприємств просто перестануть існувати. По-друге, впливом на наш ринок глобальної економічної кризи. І немає ніяких підстав вважати, що після закінчення карантину ринок праці швидко повернеться в докризовий період - не повернеться, тому що відновлення певних секторів економіки займе до 2 років - і це за умови сприятливої кон'юнктури на світовому ринку і ідеально правильного менеджменту з боку Кабміну, ВРУ та Офісу президента", - прогнозує HR Generalist компанії UAPAY Антоніна Стадник.

У свою чергу незалежний експерт і кандидат економічних наук Олександр Хмелевський прогнозує істотне зростання безробіття в Україні.

"Близько 5% працівників уже втратили свої робочі місця. Більше 30% знаходяться у відпустці за свій рахунок. Кількість вакансій вже скоротилося на третину. Крім того, в Україну повернулися сотні тисяч працівників. Тому ситуація на ринку праці дуже напружена. Після скасування карантину відновлення економіки буде відбуватися дуже повільно. У світі вже почалася економічна криза, яка не припиниться після скасування карантину і буде впливати на Україну. Частина підприємств України збанкрутують. Тому слід очікувати зростання безробіття до 12-15%", - пояснив ет Хмелевський.

Крім того, зарплати в кращому випадку залишаться на існуючому рівні. Надій на здійснення прогнозів про підвищення зарплат на 20-25%, які були зроблені в кінці 2019 і початку 2020 року, трохи.

"Підвищення якщо і будуть, то, скоріше, одиничні. Вже зараз, наприклад, зарплатні очікування претендентів знизилися майже на 10%. Компанії будуть міняти зарплатну політику, зменшувати фіксовану частину і, можливо, збільшувати змінну (залежить від виконання планів і досягнення KPI) ", - попереджають аналітики.

Також очікується зростання рівня безробіття. За різними оцінками, на облік в службі зайнятості з початку карантину стали близько 500 тисяч безробітних.

Андрій Маренчук, виконавчий директор керуючої компанії Ribas Hotels Group, говорить, що рівень безробіття в Україні неминуче зросте.

Як повідомляв "Апостроф", за словами глави Комітету економістів України Андрія Новака, Україна, ймовірно, ввела одні з найбільш суворих обмежувальних заходів у зв'язку з поширенням коронавірусу. Внаслідок цього - неминуче падіння економіки. Однак, як виходити з кризи українська влада, схоже, не надто розуміє.