RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Чи ризикує Україна залишитися без хліба через посуху: експерти дали прогноз

Експерти розповіли, чи ризикує Україна залишитися без хліба в нинішньому році через посуху.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

За словами члена наглядової ради Української ради бізнесу, заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Михайла Соколова, якщо підписаний урядом та зернотрейдерами меморандум про обмеження експорту зерна не буде виконуватися, то уряд може ввести обмеження.

Даний меморандум передбачає, що граничний обсяг експорту пшениці до кінця цього маркетингового року складе 20,2 млн тонн.

"Але поки про це (про введення урядом обмежень) мова не йде, все відбувається в рамках меморандуму. Більш того, навіть якщо все, що зазначено в меморандумі, буде виконано по максимуму, у нас залишиться ще запас приблизно на три місяці", - сказав Соколов.

Експерт з питань аграрного сектора інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Передерій, в свою чергу, зазначив, що внутрішнє споживання зернових та зернобобових в Україні зберігається приблизно на одному рівні вже багато років і становить приблизно 22 млн тонн на рік.

"У 2018 році всього в нашому розпорядженні було близько 64,9 млн тонн зернових та зернобобових, з яких на внутрішнє споживання було направлено 21,9 млн тонн. Все інше - експорт. Навіть якщо у нас урожай знизиться до рівня 2000 року (близько 25 млн тонн), при тому, що з сьогоднішніми технологіями врожайність 2 тонни з гектара (яка була в 2000 році) - це вкрай мало, ми все одно повністю забезпечимо свої потреби", - підкреслив фахівець.

З ним згодні всі опитані "Апострофом" експерти аграрного ринку.

Колишній віце-прем'єр, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко повідомив, що один з найгірших врожаїв був у 2002 році, коли загинуло майже 70% пшениці.

"Втрати великі (в нинішньому році), але вони не катастрофічні. І вони не призведуть до формування дефіциту на ринку. Навіть якщо, не дай Бог, повториться ситуація 2002 року, на світовому ринку буде досить пшениці. Ясна річ, що вона буде дорожче, але все одно не радикально", - сказав Козаченко.

Михайло Соколов відзначає, що ризик зростання цін на зерно існує. Але потрібно враховувати, що ціни не пов'язані з обсягами врожаю всередині країни, а лише з ціновою ситуацією на міжнародному ринку.

"Великий урожай у нас, або маленький, - ціна визначається на міжнародному ринку. Наша частка на ньому невелика, тому ми цю ціну не визначаємо", - сказав він.

За словами Леоніда Козаченка, ціни на пшеницю в певній мірі корелюють з цінами на нафту, тому, з огляду на нинішню ситуацію на ринку енергоносія, вони, швидше за все, просядуть.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Негода нищить врожай: чи вистачить українцям хліба.