RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

13 травня

Всі новини

Люди будуть змушені тікати: експерт дав сумний прогноз щодо кризи в Україні

Українську економіку в 2020 році очікують важкі випробування в зв'язку з пандемією коронавірусу і світовою кризою: багато українців, які раніше працювали тут, можуть покинути країну через зростання безробіття.

Про це повідомив глава правління Інституту суспільно-економічних досліджень Анатолій Максюта.

За його словами, існують різні оцінки глибини падіння української економіки: "Уряд прогнозує падіння на 4,8%, НБУ на 5%, експерти на 6,5%, МВФ на 7,7%".

Економіст вважає, що криза може закінчитися для України зростанням державного боргу, зростанням безробіття, безповоротною втратою робочої сили, зупинкою виробництв і подальшою деформацією економічної структури в бік сировинних галузей і сфери послуг. Через введення протекціоністських заходів в різних країнах світу Україна також може втратити деякі ринки збуту.

Як заходи порятунку української економіки експерти пропонують збільшення ефективності держави і підтримку для малого бізнесу.

"Це близько 7 мільйонів громадян, які годують свої сім'ї", - говорить керівник програми USAID "Лідерство в економічному управлінні" Тамара Соляник про допомогу для підприємців.

"Простий шлях (урізання витрат, емісія, популізм) не є ефективним виходом із ситуації. Складний шлях полягає в підвищенні ефективності функціонування держави", - підкреслив аналітик з економічних питань МЦПД Єгор Киян.

Також про кризу читайте в матеріалі "Апострофа": Коронавірусна криза буде "шинкувати" олігархів на дрібні частини - Олексій Кущ.