RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Чому для України критично важливий новий транш МВФ: названо головні чинники

Експерти пояснили, що для України дуже важливо отримати новий транш від Міжнародного валютного фонду, це свого роду "страховка від потрясінь".

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Думаю, що програма з фондом нас зможе вберегти від небажаних потрясінь. Це свого роду страховка, яка повинна бути оцінена нашими кредиторами, включаючи ті інвестфонди, які купували ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) на внутрішньому ринку", - зазначив член ради Національного банку Україна Віталій Шапран.

Нагадаємо, саме активна скупка вітчизняних ОВДП нерезидентами сприяла в 2019 році істотному зміцненню гривні. І зменшення попиту на ці папери з їх боку в нинішньому році також сприяли девальвації національної валюти, яка розпочалася в березні - якщо на початку першого весняного місяця за "зелений" давали менше 25 гривень, то вже через два тижні він коштував 28 гривень і навіть більше. У квітні, втім, курс стабілізувався на відмітках трохи вище 27 гривень/долар, а в травні - опустився нижче цієї планки.

Керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин згоден, що програма МВФ - це позитивний сигнал для української економіки.

"Звичайно ж, воно (рішення про надання кредиту) вносить більш позитивне очікування по всій гілці прогнозів", - переконаний аналітик.

Він додав, що позитивним є саме по собі прийняття "антиколомойського" закону, так як він значно знижує ризики для банківської системи, бюджету та інших супутніх сфер.

Однак не варто в зв'язку з інформацією про кредит чекати різкого зміцнення курсу - скажімо, до 25 гривень/долар.

За словами інвестиційного банкіра і фінансового аналітика Сергія Фурси, валютний ринок вже врахував в поточному курсі очікування від співпраці з фондом.

"Це, звичайно, позитивно, це підтримує, але це вже було в ціні", - говорить банкір.

Це, до речі, красномовно підтверджує міжбанківський валютний ринок, на якому 22 травня, в перший день після того, як було оголошено про досягнення угоди щодо співпраці з фондом, долар помірно дорожчав, досягнувши до кінця сесії рівнів 26,86-26,9 гривень.

Таким чином, курс найближчим часом - якщо брати період в один-два місяці - збережеться на нинішньому рівні.

"Найближчим часом особливих рухів не буде, тому що поки все стабільно, у нас сприятлива ситуація в торговому балансі, також будуть заходити гроші ззовні - не тільки МВФ, але і Всесвітній банк і ЄС. Тому гривня в хорошій формі", - говорить Сергій Фурса.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Падіння не уникнути: що буде з доларом до кінця літа.