RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зіпсували все остаточно: озвучено сумний прогноз по траншу МВФ для України

Прогресс, нібито досягнутий урядом України в переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ), може бути сильно перебільшений.

Про це "Апострофу" розповіло джерело, наближене до МВФ.

За словами співрозмовника, Мінфін вже остаточно зіпсував відносини з МВФ. Таким чином, Україна не має ніяких гарантій того, що новий транш надійде найближчим часом.

Джерело додало, що МВФ і так скоротив вимоги до України і попросив "не погіршити те, що було раніше".

При цьому залишаються три вимоги, які конкретно сформульовані.

"Перше - бюджет, друге - антикорупційні органи і продовження реформи, третє - НБУ" (мається на увазі збереження незалежності Національного банку України - "Апостроф")", - відзначило джерело.

Якщо питання з бюджетом абияк вирішили, то з приводу антикорупційного законодавства у фонду розуміння ситуації немає.

Що стосується Нацбанку, то до його керівництва ставлення з боку МВФ більш лояльне, ніж до міністра фінансів, але колишнього взаєморозуміння немає і в помині, зазначив співрозмовник "Апострофа".

З цієї причини Україна не має шансів отримати транш ні в грудні, ні навіть в січні. Якщо ж Україна виконає поставлені вимоги, то може бути підписана Staff Level Agreement (угода про транш до його затвердження радою директорів МВФ).

"У фонді розуміють, що Україні зараз це вкрай важливо", - сказав співрозмовник.

При цьому через затримку траншу уряд не може розмістити євробонди навіть під 9% річних. Підписання Staff Level Agreement дасть можливість Україні вийти на зовнішні ринки і зайняти кошти під зазначені відсотки або навіть під менші.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Уряд провалює переговори з МВФ: чи отримає Україна транш.