RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Українцям готують "сюрприз" з банківськими картами - загрожує великими проблемами

Для користувачів банківських карт хочуть знизити комісію, але це не означає, що українці будуть платити менше грошей.

Про це "Апострофу" розповіли експерти.

"Регулювання не змінить підсумкових комісій, які банк знімає з користувачів. По факту, з'являться нові комісії або додаткові платежі по карті. Безглуздо думати, що банки скоротять свій дохід, - просто комісія буде називатися по-іншому або буде зніматися в інших місцях", - зазначив аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко.

Він підкреслює, що після зниження комісії еквайрингу ціни в магазинах впадуть. З ним згоден і аналітик TeleTrade Сергій Родлер.

"Дана комісія (еквайрингу) є додатковим тягарем для бізнесу, проте її скасування навряд чи призведе до зниження відпускних цін в магазинах. У поточній економічній ситуації ніхто не піде назустріч споживачам. Коли взагалі останній раз магазини знижували вартість продуктів? (Хоча звинувачувати їх у цьому не варто, так як вони змушені працювати в умовах високої інфляції, зростання вартості "комуналки" тощо)", - розповів він.

Родлер зазначив, що перегляд умов еквайрингу сприятиме введенню плати на випуск та обслуговування банківських карт.

"Програми лояльності, Кешбек та інші приємні для клієнтів бонуси також фінансувалися за рахунок наявності комісій за транзакції", - додає він.

За словами Сергія Родлера, крім іншого, банкам доведеться відключити можливість оплати за допомогою Apple Pay і Google Pay, так як сервіси стягують свою комісію.

"Не будемо забувати, що банки також витрачаються на підтримку платіжної інфраструктури, а значить надавати послуги собі в збиток вони не будуть", - резюмував експерт.

А Пархоменко заявив, що знизити тарифи по еквайрингу в Україні хочуть за прикладом Європи. Він каже, що у виграші залишаться великі компанії, які продають товари через інтернет, "забравши частину комісій у банків". Частина платежів просто ляже на кінцевого споживача.

"Ми повернемося в "нульові", коли карти були платними", - сказав Пархоменко.

Еквайринг - це обслуговування платежів, здійснюваних за допомогою пластикових карт. Складається він з інтерчейндж-комісії, яку платять один одному банки за обслуговування карт, і оплати на адресу платіжних систем - Visa і Mastercard.

Як повідомляв "Апостроф", українських пенсіонерів з вересня 2021 року переведуть на карткові виплати.