RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Експерт розповів про інструменти ДПС досягнення "успішних" показників виконання держбюджету

Чиновники ДПС звітують про перевиконання плану надходжень до державної скарбниці в I кварталі 2021, але експерти радять проаналізувати чинники цього "успіху", адже для досягнення планових показників податкова служба використовує режим тиску на бізнес.

Такий висновок в новому блозі на порталі Ліга робить доцент Університету ДФСУ, кандидат юридичних наук Андрій Гмирін, аналізуючи звіт Мінфіну.

Вчений пише, що в травні Мінфін відзвітував про перевиконання на 6,9% плану по надходженнях до держбюджету за підсумками I кварталу. Левову частку (84,51%) коштів склали податки - результат роботи ДПС. Ключовою статтею виконання плану доходів є податок на прибуток, ПДФО та збільшення ринкової вартості - всього 20,63% від суми платежів.

Андрій Гмирін звертає увагу на назву статті ("збільшення ринкової вартості") і висуває гіпотезу, що держава планує підвищити обсяги надходжень, використовуючи механізм "трансфертного ціноутворення". З його допомогою держоргани можуть збільшувати об'єкт оподаткування, спираючись на "ринкову вартість". Експерт радить бізнесу звернути увагу на це і привести взаємини з контрагентами до ринкових, як це бачить держава відповідно до ст. 39 Податкового кодексу.

У звіті Мінфіну частка надходжень від ПДВ з імпортних товарів склала 29,51%, а частка ПДВ з вітчизняних товарів (з урахуванням відшкодувань) - 14,26%. "Ця ситуація добре ілюструє реальний стан зі сплатою ПДВ, коли ПДВ з вітчизняних товарів після схем по мінімізації і сумнівного відшкодування виявився більш ніж удвічі менше ПДВ, що стягується на митниці", - відзначає він.

Андрій Гмирін пише, що на прикладі відшкодування ПДВ податкова служба нібито почала відходити від практики завищення показників сплати податків. Однак, це помилкове враження - ДПС традиційно використовує напрацьований метод фіскального тиску. Одним з проявів підходу є податкові перевірки, відновлені в 2021.

До інших важелів тиску автор відносить прохання, а часом і вимоги ДПС до бізнесу платити податки авансом і ручне управління процесом реєстрації податкових накладних. На практиці ДПС намагається позбавити бізнес права на отримання податкових кредитів.

Вчений посилається на статистику - за станом на кінець I кварталу 2021 бізнес виплатив: податковий аванс - 23,6 млрд грн податку на прибуток (на 6,37 млрд більше, ніж в 2020); акзіц - 6,37 млрд (на 417,3 млн більше); ПДФО - 4,6 млрд (на 334,6 млн більше), ПДВ - 3,66 млрд (на 659,7 млн більше).

Андрій Гмирін називає це внутрішніми запозиченнями держави, які призведуть до зменшення доходної частини бюджету, а не до збільшення видаткової. Але в підсумковому сальдо різниця відсутня. Викривлення показників може призвести до розбалансування бюджету, і Україна продовжить втрачати довіру інвесторів - ніхто не буде довіряти державі, що вдається до маніпуляцій зі своїм фінансовим станом.

"Уже понад 4 роки я на науковому рівні вивчаю податкову систему України і з колегами розробив програму податкових трансформацій "Від нестабільності до гармонії". Однак, замість діалогу з вченими-практиками та підприємцями чиновники вдаються до якихось реформаторських експромтів, косметичних заходів, які не мають нічого спільного зі справжніми реформами. Але ми продовжуємо стукати в двері високих кабінетів, тому що живемо в одній країні, доля якої нам не байдужа", - робить висновок Андрій Гмирін.