RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чому закон про списання боргів за газ може стати "ящиком Пандори"

Верховна Рада прийняла законопроект про реструктуризацію боргів за газ. Але борги учасників ринку газу виникли з різних причин. В порушення законодавства постачальники газу та оператори ГРМ створили заборгованість населення за газ, будучи впевненими, що вона буде списана державою. За це доведеться заплатити українським платникам податків.

Про ризики, які несе реструктуризація боргів за газ, пише "Апостроф".

Координатор житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко вважає, що цей закон може стати справжнісіньким "ящиком Пандори".

За її словами, борги учасників ринку газу (і супутніх ринків) мають різну природу.

Так, якщо заборгованість підприємств ТКЕ утворилася з об'єктивних причин, в першу чергу, через стримування зростання тарифів на опалення на тлі збільшення цін на газ, то облгази та газзбути створили проблему, що називається, власними руками.

"Облгази порушували законодавство і нараховували більший обсяг споживання газу населенню, коли множили обсяг за лічильником на "температурний "коефіцієнт з 2015 року, і отримували від "Нафтогазу" у свої газові мережі ці завищені обсяги газу. Газзбути ці завищені обсяги "розносили" по особових рахунках споживачів газу, але з 2015 року по жовтень 2018 роки не виставляли їх споживачам в платіжках, а формували борги споживачам. Тепер облгази та газзбути хочуть, щоб ці незаконно нараховані обсяги оплатили з держбюджету всі платники податків", - заявила експерт.

Є ще одна небезпека, пов'язана з цим законом.

"Причиною виникнення багатьох боргів стала впевненість, що їх спишуть", - говорить Геннадій Рябцев.

А це, за словами експерта, може призвести до того, що нинішнє рішення про реструктуризацію буде сприйнято деякими як запрошення до того, щоб і надалі не платити за рахунками.

Відповідно, буде організовано нову реструктуризацію, що підтверджується досвідом 2016 року. Своєю чергою, це зажадає додаткових коштів бюджетів усіх рівнів, тобто знову "атракціон небаченої щедрості" оплатять українські платники податків.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Списання боргів за газ: хто заплатить за "банкет".