RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Українцям накручують борги за комуналку: що радить юрист

Українці отримують "подарунки" від комунальників у вигляді боргів на декілька тисяч гривень. Юридично аргументуючи свої нарахування, комунальники посилаються на статтю 625 Цивільного кодексу — "Відповідальність за порушення грошового зобов'язання".

Про це повідомляють "Факти".

В статті йдеться про те, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора повинен заплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час понад встановлений термін, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлений договором чи законом.

Адвокат Денис Головін переконує, що комунальники не повинні робити такі нарахування, оскільки застосування статті 625 Цивільного кодексу України — прерогатива суду. Тому такі нарахування є неправомірними.

Так, у разі наявності боргу підприємство — надавач послуг має право звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованості. Надавач послуги має право притягнути споживача до цивільної відповідальності, визначеної статтею 625 Цивільного кодексу України, а саме — стягнути інфляційне нарахування на суму боргу за порушення боржником грошового зобов'язання та 3% річних від простроченої суми.

Однак Денис Головін робить цікаву ремарку. 01 липня 2020 року президент підписав закон щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами чи позиками у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України COVID-19. Зміни спрямовані на недопущення нарахування штрафів та пені за кредитами у період дії карантину. Закон передбачає у разі, якщо в період дії карантину та протягом 30 днів після його офіційного завершення позичальник прострочить виконання грошового зобов’язання за кредитним договором (наприклад, не поверне чергову частину кредитних коштів), він звільняється від обов’язку сплатити штраф та пеню за таке прострочення.

"Саме завдяки цьому пункту протягом усього карантину боржники не отримують штрафів, загроз відключень і виселення з житла за борги по комуналці. Хоча поодинокі випадки порушення цієї норми є, оскільки аналіз чинного законодавства України щодо цього питання показує, що воно має чимало лазівок для обходу", — додає адвокат.

На думку колишнього міністра з питань житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка, питання таких нарахувань неоднозначне.

"Я звернувся до профільного міністерства, яке мені надало відповідь, що комунальники мають право таке робити. Це не є пені та штрафи, а компенсаційна виплата згідно з Цивільним кодексом. Споживач не зобов'язаний платити такі нарахування. З нього можуть їх стягнути лише через суд. Це добровільний платіж", — розповідає Олексій Кучеренко.

Звернувся експерт і до Антимонопольного комітету, де йому відповіли наступне: цей держогран не рекомендує "Київтеплоенерго" виставляти такі нарахування. На їхню думку, це неправильно.

Адвокат Денис Головін радить людям, які отримали такі нарахування, перевірити дані у платіжці та сплатити тільки ту суму, що є еквівалентом наданих постачальником послуг. Суму, що становить індекс інфляції та 3% річних, без рішення суду з українців стягнути ніхто не може.

Раніше Центр комунального сервісу в Києві опублікував інструкцію, як отримувати електроні рахунки за комунальні послуги на свій e-mail та оплачувати коммуналку, не виходячи з дому.