RU  UA

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

Всі новини

Яку модель накопичення пенсій обрали в Україні: влада дала відповідь

Міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, на якій моделі обов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення зупинилася Україна.

Про це пишуть "Факти".

За її словами, в Україні намагатимуться зацікавити людей, а не примушувати.

"У результаті запропонували наступну модель: 1% платить роботодавець — з ЄСВ на рахунок працівника. Потім людина добровільно зі своєї зарплати платить 1%. Це відбувається за принципом автозапису: людина автоматично підключається як платник внеску на свою користь, але може будь-якої миті відмовитися. На рахунки людей, які не відмовляться сплачувати внески за свій рахунок, держава переведе ще 1% стимулюючого внеску ", - розповіла Лазебна.

У цьому випадку той, хто платитиме 1% заробітної плати, отримає 3% на свій рахунок. Той, хто відмовиться сплачувати внески зі своєї зарплати, отримає 1%.

Водночас Мінфін шукає можливості збільшити розміри державних внесків. До цієї моделі пропонується додати ще 1% обов'язкового внеску держави. Стимулюючий внесок можуть передбачити у розмірі 100% від внеску, внесеного людиною, з максимальним обмеженням 3% від середньої заробітної плати.

За словами Лазебної, якщо люди зможуть обирати місце, де накопичувати, контролювати свої накопичення в режимі 24/7 і переводити їх в інше місце, якщо щось не подобається, бачити прибутковість та те, куди гроші вкладаються, тоді виникне довіра до цієї системі і вона сприятиме детінізації зайнятості та зарплат.

Як писав "Апостроф", раніше Марина Лазебна повідомляла, що для повноцінного впровадження в Україні накопичувальної форми пенсійного забезпечення, необхідно протягом першого року виділити на це щонайменше 22 мільярди гривень з бюджету.