RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Хто в Україні незаконно отримує субсидії: названо найпопулярніші випадки

Українцям розповіли, через які помилки найчастіше незаконно нараховують субсидії, котрі потім доводиться повернути.

Найпоширеніші помилки "Апострофу" назвав керуючий партнер юридичної фірми "Горецький та Партнери" Олег Горецький.

Серед них:

  • Здійснення державної виплати після смерті одержувача. Це відбувається, якщо члени сім'ї своєчасно (протягом 30 днів) не повідомили уповноважений орган про смерть одержувача. У процесі верифікації виявили 21 тисячу таких випадків.
  • Вчинення одержувачем купівлі земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового споживання або оплата ним послуги на суму, що перевищує 50 тисяч гривень. Таких випадків виявлено 17,5 тисячі.
  • Одержувач субсидії не повідомив про наявність у нього чи членів сім'ї транспортного засобу з дати випуску якого минуло менше 5 років. Зафіксовано 9,8 тисячі подібних випадків.
  • Громадянин отримував субсидію одночасно на дві різні адреси. Таких людей виявлено близько 10 тисяч.

"У всіх цих випадках орган соціального захисту населення повідомляє одержувача субсидій про те, що йому було незаконно нараховано певну суму, і він повинен її повернути. Повернення може здійснюватися або в добровільному порядку або, у разі відмови громадянина добровільно повернути суму надмірно виплаченої житлової субсидії у судовому порядку", - каже Олег Горецький.

У більшості випадків люди, усвідомлюючи, що отримали зайву субсидію і не бажаючи вступати в судовий позов, добровільно повертають кошти.

Читайте матеріал повністю: Борг - справа свята: коли українці можуть не повертати гроші за субсидії.