RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Борг – свята справа: коли українці можуть не повертати гроші за субсидії

Держава вирішила повернути частину грошей за субсидії

Держава вирішила повернути частину грошей за субсидії Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

За останні роки кількість одержувачів житлових субсидій в Україні скоротилася у кілька разів, що пов'язано із посиленням правил надання державної допомоги. При цьому трапляються випадки, коли громадян не лише позбавляють пільг, а й вимагають від них повернути кошти, виділені на оплату послуг ЖКГ. "Апостроф" розбирався, коли держава має право вимагати повернення субсидій, а коли сама має нести відповідальність за неправомірні виплати, і що в таких випадках слід робити простим українцям.

Щось пішло не так

Діюча влада неухильно скорочує програму надання житлових субсидій. Протягом останніх двох років кількість домогостподарств, що отримують державну підтримку, скоротилася з 7 до 2 мільйонів. Цього опалювального сезону кількість субсидіантів має збільшитися, оскільки у квитанціях додасться плата за опалення, яке є найдорожчою послугою ЖКГ. Водночас збільшення кількості пільговиків не буде значним.

Проте позбавлення субсидії, як показує практика, є ще не найбільш песимістичним сценарієм. Останнім часом все частіше трапляються випадки, коли держава вимагає від колишніх отримувачів повернути надані раніше кошти.

Взагалі-то за визначенням субсидія є безповоротною державною допомогою. Буклети, які поширювалися урядом в 2014-2015 роках, коли запускалась програма масового субсидування, закликали не вірити поширеним пліткам про те, що всі отримані від держави кошти на сплату комунальних послуг доведеться повернути.

Читайте: Оформлення субсидії: які документи потрібно подати в собез

Проте все ж таки закон робить певні винятки. Вони стосуються субсидій, які з певних причин були виплачені помилково. Причин таких законодавство називає дві.

В першу чергу, це надання державним органам неправдивої інформації при оформленні субсидій. Якщо громадянину вдалося ввести в оману органи соціального захисту і отримати субсидію, на яку він не мав права, то він зобов’язаний всі незаконно нараховані йому суми повернути.

Окрім того, закон зобов’язує громадянина, який отримує субсидію, в місячний термін повідомляти органи соціального захисту про зміну будь яких обставин, що впливають на надання і розмір субсидії. Тобто, якщо громадянин знайшов чи, навпаки, втратив роботу, отримав підвищення зарплатні, одружився, народив дитину, придбав автомобіль тощо, він має негайно повідомити про це державу для того, щоб вона заново оцінила, чи має він право на субсидію. Якщо громадянин цього не зробив, і це призвело до того, що йому було нараховано зайву суму субсидії, вона має бути повернена.

За словами керуючого партнера юридичної фірми "Горецький i Партнери" Олега Горецького, практика показує, що найбільш поширеними причинами безпідставної виплати субсидій за практикою 2021 року є такі:

- Здійснення державної виплати вже після смерті реципієнта. Це трапляється, якщо члени родини своєчасно (протягом 30 днів) не повідомили уповноважений орган про смерть отримувача субсидії, і її продовжували нараховувати. Таких випадків в процесі верифікації субсидій виявлено 21 тисяча.

- Отримуючи субсидію, громадянин здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку, або оплатив послуги на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень. Таких випадків виявлено 17,5 тисячі.

- Отримувач субсидії не повідомив про факт наявності у нього чи у когось з членів родини транспортного засобу, з дати випуску якого минуло менше 5 років. Зафіксовано 9,8 тисячі таких випадків.

Фото: Getty images

- Громадянин отримував субсидію одночасно за двома різними адресами. Таких людей виявлено близько 10 тисяч.

"В усіх цих випадках орган соціального захисту населення повідомляє отримувача субсидій про те, що йому було незаконно нараховано певну суму, і він має її повернути, - говорить Олег Горецький. - Повернення може здійснюватися або у добровільному порядку або, у разі відмови громадянина добровільно повернути суму надмірно виплаченої житлової субсидії, у судовому порядку".

В більшості випадків, особливо якщо йдеться про відносно невеликі суми, люди, усвідомлюючи, що дійсно отримали зайву субсидію і не бажаючи встрявати в судову тяганину, добровільно повертають кошти.

Чия помилка, той і платить

Проте трапляються і зовсім не такі очевидні випадки, де законність претензій держави на повернення субсидії є досить спірною. Про один з таких випадків розповіла "Апострофу" юристка ГО "Сильні громади" Наталка Рижкова.

Житель Києва Сергій К. (ім’я змінене) оформив житлову субсидію в 2016 році. Окрім іншого, він повідомив державу і про свій сімейний стан, зокрема про те, що він перебуває в шлюбі. Оскільки дружина Сергія проживає за іншою адресою, субсидія йому була призначена, виходячи лише з його власного доходу.

Читайте: Українці масово кинуться оформляти субсидії: експерт назвав причину та терміни

Проте нормативна діяльність не стояла на місці. У 2018 році правила надання субсидій змінилися таким чином, що для їх отримання почали враховувати доходи всіх членів родини і близьких родичів, незалежно від того, де вони проживають.

Саме тоді органи соцзахисту повинні були включити в дохід домогосподарства зарплату дружини Сергія і перерахувати розмір субсидії, або, якщо дохід виявився б достатнім для оплати комунальних послуг, взагалі позбавити родину державної допомоги. Проте цього не сталося, і субсидію продовжували надавати в попередньому обсязі.

І тільки в нинішньому році держава схаменулася і прислала Сергію повідомлення про те, що йому протягом кількох років субсидія виплачувалася неправильно. І він повинен повернути всі надмірно отримані гроші - 37 тисяч гривень.

Звичайно, така вимога стала шоком для небагатої родини. По-перше, знайти таку суму одномоментно неможливо. До того ж, викликає сумнів правомірність вимоги про повернення грошей. Адже помилкова виплата відбувалася не через якісь шахрайські дії з боку отримувачів, а через дії чиновників.

"Орган соціального захисту стверджує, що у 2018 році відправив Сергієві листа з метою уточнити дані про дружину і її доходи, але той на нього не відповів, - говорить адвокат. - Звичайно, якщо це так і було, то виплату субсидії домогосподарству потрібно було припинити до з’ясування обставин і надання всієї необхідної інформації. Проте цього не було зроблено: субсидію продовжували безперебійно виплачувати до 2021 року, коли держава раптом згадала, що правила давно змінилися".

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

За правилами, людина повинна повідомляти державу про зміну обставин, що впливають на призначення субсидії. Проте в даному випадку, за словами адвоката, такої зміни не було. Сергій одружений з 2011 року і повідомив про склад своєї родини ще при призначенні субсидій. Тож коли нормативні документи змінилися, у держави була вся необхідна інформація для того, щоб провести перерахунки. І в тому, що цього не було зроблено, провини громадянина немає. Відповідно виникає питання: чи має він розплачуватися за помилки, допущені державними службовцями?

"Закон дійсно говорить про те, що неправомірно отримана вигода має бути повернена, - говорить Наталка Рижкова. - Проте лише в тому випадку, якщо отримання цієї вигоди трапилося в результаті злого умислу і свідомих дій громадянина. Наприклад, якщо людина при оформленні субсидії надала невірну інформацію про свій майновий стан чи склад родини, вона, звичайно, несе відповідальність за те, що їй неправомірно нарахували субсидію, і повинна повернути гроші".

В той же час, інша норма закону говорить про те, що якщо людина неправомірно набула майно в законний спосіб і без попереднього наміру, то таке майно не підлягає поверненню.

"В даному випадку для того, щоб вимагати повернення надлишково отриманої субсидії, орган соцзахисту повинен довести, що помилкове нарахування сталося через свідоме надання громадянином неправдивої інформації, - говорить адвокат. - Проте це не так: всі відомості, надані при оформленні субсидії, відповідали дійсності. І ніяких змін, про які родина мала б повідомити державу, за цей час не відбулося. А надлишкова субсидія виплачувалася домогосподарству через помилку державних службовців. Відтак навряд чи буде правомірним тепер покладати відповідальність за ці виплати на громадян".

За словами адвоката, наразі між Сергієм та органами соціального захисту відбувається переписка, в якій сторони наводять власні аргументи. Закон не обмежує тривалість такої переписки, тож вона може тривати протягом досить довгого часу.

Борітеся – поборете

Проте, якщо орган соцзахисту захоче все ж таки вдатися до примусового стягнення коштів, йому доведеться подати в суд і спробувати там довести, що громадянин отримував надлишкову субсидію внаслідок власного умислу.

"В такому разі рішення суду важко передбачити, це своєрідна лотерея, - говорить Наталка Рижкова. - Судова практика містить різні рішення, які суди приймають за аналогічних обставин. Одні суди діють згідно з нормою, яка передбачає повернення неправомірно набутого майна. Інші постановляють, що раз майно набуте в законний спосіб і без умислу з боку громадянина, то воно не підлягає поверненню".

Проте за даними Олега Горецького, в судовій практиці України вже є рішення, в якому Верховний суд визнав, що в разі, коли недобросовісність отримувача субсидій не було доведено позивачем, підстав для примусового повернення отриманих коштів немає.

Отже якщо органи соцзахисту вимагають повернути раніше нараховані субсидії, існують досить високі шанси захистити себе і своє майно в суді. Проте лише в тому випадку, якщо нарахування субсидії дійсно відбулося внаслідок помилки. Якщо ж громадянин отримував субсидію завдяки подачі недостовірної інформації про свій майновий стан, то йому, скоріше за все, доведеться все ж таки розрахуватися з державою.

Читайте також

Перезавантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Новини партнерів