RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Як вираховується розмір субсидії: у Кабміні дали відповідь

Міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, що громадяни можуть самостійно розрахувати розмір матеріальної допомоги, яку держава надає певним особам, і розповіла, як це зробити.

Про це повідомляють "Факти".

За її словами, субсидію можна розрахувати автоматично, застосувавши спеціальну формулу: “Субсидія розраховується автоматично. Для її розрахунку використовуються дані про доходи, вартість комунальних послуг, склад зареєстрованих у житловому приміщенні” .

Міністр соціальної політики зазначила, що зазначену інформацію структурні підрозділи з питань соціального захисту населення отримують від ДНС, Пенсійнийного фонду України, постачальників послуг, органів місцевого самоврядування.

Щоб визначити, якою буде сума державної фінансової допомоги, насамперед необхідно визначити розмір обов'язкового платежу. Він залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу членів домогосподарства.

Для розрахунку розміру платежу необхідно:

  • визначити середній сукупний дохід домогосподарства на місяць, виходячи з доходів сім'ї за період, за який вони враховуються;
  • розділити дохід на кількість людей у домогосподарстві;
  • отриману суму розділити на прожитковий мінімум (встановлений на 1 січня року, з якого призначається субсидія), а отриману суму розділити на 2;
  • потім визначити 15% від отриманої суми - це буде індивідуальний відсоток обов'язкового платежу;
  • далі середній сукупний дохід домогосподарства на місяць треба помножити на отриманий індивідуальний відсоток обов'язкового платежу.

Отримана сума буде тією цифрою, яку домогосподарство здатне платити самостійно – обов'язкова частина платежу (у межах соціальних норм). А різниця між вартістю комунальних послуг (у межах соціальних норм) та цим обов'язковим платежем і буде розміром субсидії. Спожиті послуги понад встановлені соціальні нормативи сім'я сплачує самостійно.

“Такий підхід забезпечує соціальну справедливість — чим менші доходи домогосподарства, тим менший обов'язковий платіж та більший розмір субсидії” , - зазначає Марина Лазебна.

На думку чиновниці, важливим є той факт, що розмір субсидії автоматично збільшується за підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Таким чином сім'я не страждає на зростання тарифів.

Раніше ми писали, як відкласти гроші на старість.