RU  UA

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

Всі новини

Накопичувальна пенсійна система в Україні: як відкласти гроші на старість

Міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, як працюватиме накопичувальна пенсійна система в Україні.

Про це пише "Суспільне".

Вона уточнила, що з 2005 року свої заощадження довіряють недержавним пенсійним фондам 1 мільйон українців. Вони відкладають собі на старість у цих фондах, і сьогодні вони виконують свою функцію і виплачують кошти.

"У нас це не більшість, але люди вже звикають до цього. Також фінансові установи мають регулюватися. Для цього є комісія з регулювання фонду ринку та цінних паперів, яка є регулятором цих установ та виписуватиме правила діяльності цих установ", - додала міністр.

За її словами, після 2026 року система недержавних пенсійних фондів працюватиме таким чином, що там буде три установи, які одна одну контролюють: банк-зберігач, компанія з управління активів та адміністратор.

"Мені здається, що зараз дуже важливо, куди вкладати ці кошти. Це дуже важливе питання, адже фондовий ринок в Україні ще не розвинений. Я вважаю, що кошти та ринок можуть розвиватися паралельно, але за правилами, встановленими державою, щоб ці кошти не виводили та працювали в Україні", - уточнила Лазебна.

Міністр додала, що щойно ці кошти з'являться в Україні, можна буде пустити їх на будівництво заводів, доріг та іншого.

"Завдяки цьому виграють і сьогоднішні пенсіонери, адже буде створено більше робочих місць, буде більше надходжень до Пенсійного фонду. Ми не переслідуємо одну ціль. Ця система про всіх людей, які є в Україні", - резюмувала вона.

Як повідомляв "Апостроф", за словами Лазебної, згідно з 102 Конвенцією Міжнародної організації праці, яку Україна ратифікувала, після запровадження накопичувального рівня пенсійної системи, держава має виплачувати пенсію не меншу, аніж 40% від зарплати.