RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Бідні заплатили за багатих: як зниження ставки ЄСВ вдарило по Пенсійному фонду

Знижені ставки Єдиного соцвнеску (ЄСВ) не принесли Пенсійному фонду доходів через безвідповідальність підприємців, які навіть не збиралися виводити бізнес з тіні.

Про це міністр соціальної політики 2016-2019 рр. Андрій Рева розповів "Фактам".

На запитання, наскільки виправданою була така підтримка бізнесу, як зниження ЄСВ, колишній чиновник відповів:

“Може, хтось уже забув, але тоді була думка, що, якщо ми знизимо податки, то відразу всі почнуть їх платити. Тобто, ми знижуємо ставку оподаткування, а шляхом розширення кола платників компенсуємо втрати бюджету від такого зниження.

Гарна ідея. Така ж гарна, як гасло за часів Ющенка: "Багаті заплатять за бідних". Магія найпростіших рішень. Але все вийшло з точністю навпаки: бідні заплатили за багатих ”.

Рева зазначив, що після радикального зниження ставки ЄСВ на цілих 40% до бюджетів усіх рівнів від ПДФО та до Пенсійного фонду від ЄСВ надходження не тільки не зросли, а й катастрофічно обвалилися.

За його словами, бізнесмени забрали собі ці гроші і навіть не подумували про вихід із тіні чи про підвищення зарплат своїм працівникам.

“Щоб виправити ситуацію, вже після приходу нового уряду у 2016 році нам довелося кардинально змінювати соціально-економічну політику, стимулюючи зростання зарплат у всіх сферах економіки та забезпечуючи рішучу боротьбу з тіньовою економікою”, – сказав ексміністр.

Він додав, що з 1 січня 2017 року мінімальну зарплату збільшили вдвічі: із 1600 до 3200 гривень на місяць. Також на 50% зросла зарплата вчителів. Рева нагадав про угоду між урядом, профспілками та роботодавцями, згідно з якою бізнес взяв зобов'язання щодо підвищення зарплат своїм працівникам, підписану 23 серпня 2016 року.

Ексміністр розповів про боротьбу з тіньовою зайнятістю, внаслідок якої середня зарплата в Україні у 2017 році зросла на 38%, а власні доходи ПФУ – більш, аніж на 50 млрд гривень.

“Як наслідок, вже у 2019 році, коли наш уряд здавав справи, у загальній структурі доходів Пенсійного фонду України співвідношення власних доходів та дотації з державного бюджету знову змінилося радикально: тепер 56% доходної частини Пенсійного фонду становили власні доходи від ЄСВ та лише 4 - дотація з бюджету”, – наголосив колишній чиновник.

Рева припустив, що у разі збереження такої політики за 10 років Пенсійний фонд став би бездефіцитним, і тоді можна було б говорити про запровадження накопичувальної пенсійної системи.

Раніше колишній міністр соціальної політики заявив, що накопичувальна пенсійна система в Україні може перетворитись на класичну фінансову піраміду з відповідними наслідками.