RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Можуть перетворитись на МММ: які гарантії у недержавних пенсійних фондів

Недержавні пенсійні фонди не перетворяться на аналоги фінансових "пірамід" на кшталт МММ, оскільки у законодавстві наразі працюють більше 40 механізмів, які попереджають шахрайство і забезпечують надійність роботи подібних структур.

Про це попередила очільник Міністерства соціальної політики Марина Лазебна.

За словами міністерки, українці можуть не хвилюватися з приводу особистих накопичень, які будуть розміщені у недержавних пенсійних фондах (НПФ).

Марина Лазебна зазначила, що такі структури офіційно працюють в Україні з 2005 року, і на сьогоднішній день їх налічується 60. Більш того, НПФ не перетворяться на МММ, бо в законодавстві працюють механізми, які попереджають шахрайство з грошима і забезпечують надійність роботи таких фондів.

"Пенсійні накопичення не лежать просто десь на рахунку. Вони інвестуються в економіку і "працюють", приносять дохід. НПФ - неприбуткові організації, всі зароблені прибутки розподіляються між майбутніми пенсіонерами в повному обсязі. Розмір та напрямки витрат, які можна здійснювати за рахунок пенсійних активів, жорстко обмежені законодавством, щоб пенсійні накопичення не "проїдались", - зазначила Марина Лазебна.

Очільниця Мінсоцполітики також розповіла, що активи, у які інвестуються пенсійні накопичення, можуть бути і гривневими, і валютними. Це робиться для того, щоб пенсійні накопичення були захищені від курсових коливань.

Щодня недержавні пенсійні фонди звітують державному регулятору з приводу того, куди були інвестовані кошти людей та скільки коштують ці активи. Щорічно, за словами Лазебної, держава проводить незалежні аудити у НПФ.

"Кожну операцію з пенсійними накопиченнями контролюють щонайменше два суб'єкти, а частіше – три, та несуть за це відповідальність. Тому тут ризики шахрайства значно нижчі, ніж в установах, де немає такого взаємоконтролю. З боку держави діяльність тих, хто надає послуги на цьому ринку, щоденно контролює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Вона захищає права споживачів, встановлює вимоги до персоналу, капіталу, технічного та програмного забезпечення, внутрішніх процедур, фінансового моніторингу та організації роботи, такі вимоги посилюються", - продовжила міністерка.

Підсумовуючи, Марина Лазебна додала, що громадяни матимуть змогу самостійно перевіряти роботу фонду, стан свого рахунку, та без будь-яких штрафів зможуть перевести свої кошти в інший недержавний фонд.

Раніше ми розповідали, як українці зможуть витратити свою накопичувальну пенсію до виходу на відпочинок.