RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Платіжки за опалення в Україні різняться: за що завищують суми і як розрахувати

У зв'язку з декількома морозними днями в Україні у грудні 2021 року, у платіжках у січні жителі країни отримають підвищені ціни за опалення.

На скільки подорожчало опалення та чому повідомив "Обозреватель".

Ціна на опалення залежать від кількості використаного обсягу споживання додому та від тарифів постачальників. Через особливо морозні дні суми можуть підняти на 30-50%.

"Поки ми отримали тільки платіжки за грудень, а у нас січень-лютий, в основному, два найхолодніші місяці, які впливають на платіжку. Тому я не поспішав би з висновками, що ми "без стресу" пройдемо опалювальний сезон. Я поки що в цьому не впевнений", – сказав голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Щоб менше платити за опалення, потрібно все одно витратитись, хоч і один раз. Близько 15 млн грн коштує утеплення житлового будинку. Половину цих грошей компенсують бюджетні програми, а на другу половину – ОСББ може взяти кредит.

Крім того, за законами України "Про житлово-комунальні послуги" та "Про комерційний облік комунальних послуг", постачальники тепла мають право стягувати з споживачів абонентську плату за опалення. Таким чином, деякі мешканці країни можуть отримати дві платіжки за місяць.

Граничний розмір абонентської плати обчислюється за такою формулою: 2*ПМ*2,58*0,15*К, де:

  • ПМ – прожитковий мінімум;
  • 2,58 – середня кількість людей у сім'ї;
  • 0,15 – середня частка видатків на комуналку від загального доходу сім'ї;
  • К – коефіцієнт (для опалення та води – 0,019, для сміття – 0,009).

Абонентська плата ще підвищуватиметься, оскільки зростає по кілька разів на рік мінімальна зарплата українців. Ці кошти мають піти на обслуговування та ремонт мереж, оновлення тощо.

Нагадаємо, з 1 січня через підвищення тарифів на доставку газу українцям почали надсилати оновлені платіжки.