RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Як українцю отримати пенсію за роботу за кордоном: які документи потрібні

Українці, які працювали за кордоном, можуть отримувати пенсію в Україні, якщо з країною, де працювала людина, укладено договір про соціальне пенсійне забезпечення. Для цього до Пенсійного Фонду необхідно подати низку документів.

Це регулюється законом Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Для підтвердження напрацьованого в іншій країні стажу необхідно звернутися до територіального відділення Пенсійного фонду України за місцем проживання та надати відповідний пакет документів.

Повний список:

Паспорт громадянина України

Копія закордонного паспорта

Ідентифікаційний код

Документи, що свідчать про роботу за кордоном:

  • свідоцтво про реєстрацію у соціальному реєстрі;
  • реєстрація у податкових органах;
  • витяг із соціального реєстру;
  • підписані з роботодавцями угоди.

На підставі цих документів формуються "формуляри зв'язку", які направляються до ПФУ з подальшим відправленням до компетентного органу відповідної держави, що розглядає документи.

Україна здійснює зарахування страхового стажу, придбаного на території держав, з якими укладено двосторонні Угоди за принципом пропорційності на підставі отриманих від іншої сторони формулярів про підтвердження цього стажу.

Водночас, зарахування стажу лише на підставі поданих особою документів про стаж, виданих установами, організаціями за місцем роботи на території іншої держави, не проводиться.

При призначенні пенсії за територіальним принципом стаж зараховується за трудовою книжкою або довідками.

Люди, які працювали за кордоном з 1 січня 2004 року, обов'язково мають надати до ПФ документи про сплату соціальних чи страхових внесків.

Територіальний принцип - ґрунтується на зарахуванні закордонного стажу як стажу, отриманого в Україні.

Пропорційний принцип - ґрунтується на призначення та виплаті пенсії договірною стороною за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий пенсіонером виключно на її території.

Раніше Апостроф розповідав, що українським заробітчанам загрожують штрафи у разі ігнорування обов'язку сплати податків на отриманий прибуток за кордоном.