RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Захмарні зарплати топ-чиновників: з якої "стелі" їх нараховують

В Україні виникли величезні зловживання з розподілом фонду оплати праці. Вони відбуваються на тлі збройного конфлікту на Донбасі, боротьби з COVID-19 та хронічного дефіциту Пенсійного фонду.

Про це провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова Ольга Піщуліна пише у своїй авторській статті спеціально для "Апострофа".

Вона нагадала, що у законодавстві України верхня межа нарахування єдиного соцвнеску обмежується 15 мінімумами зарплати (97 500 грн.).

На її думку, це свідчить про те, що з великих і дуже великих зарплат керівників бізнесу, менеджерів держмонополій, які обчислюються сотнями тисяч і навіть мільйонами гривень на місяць, у ПФУ не доходять значні суми, що абсолютно неприпустимо в умовах солідарної системи пенсійного забезпечення.

Експерт звернула увагу, якщо для більшості працівників основою нарахувань є тарифна сітка та зарплатні формули, то для чиновників, керівників підприємства, топ-менеджерів зарплатної формули не існує – суми встановлює наглядова рада і уряд на них не впливає.

"Що й призвело до вибухового зростання зарплат чиновників. І навіть якщо формально розмір доплат регламентований, наприклад, за вислугу років – 25% від окладу, за науковий рівень – 5% тощо, загальна сума може накручуватися за рахунок численних премій, які беруться буквально зі "стелі", - продовжує Ольга Піщуліна.

Вона додала, що зарплати чиновників, про які вже ходять легенди, не лише дратують пересічних громадян, а й підривають довіру до влади. Так, згідно з соціологічними дослідженнями, 52,9% громадян вважають, що президент і уряд не здатні знайти ефективні рішення для подолання економічних проблем у країні, а головна причина економічної кризи полягає у некомпетентності влади та високому рівні корупції в країні.

Більше про зарплати чиновників та топ-менеджерів читайте на "Апострофі" у статті: Кінець епохи бідності? Дивлячись для кого