RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Кінець епохи бідності? Дивлячись для кого

Середня зарплата в Україні суттєво зросла, але щастя не подарувала

Середня зарплата в Україні суттєво зросла, але щастя не подарувала Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Аналізуючи дані Держстату, виникає чимало питань відносно того, чому середня зарплата в Україні за рік суттєво зросла, тоді як більшість громадян говорить про погіршення свого фінансового стану. І це пов'язано навіть не з інфляцією. Про те, що стоїть за даною ситуацією, читайте в ексклюзивному матеріалі для "Апострофа" провідного експерта соціальних і гендерних програм Центру Разумкова Ольги Пищулиної.

Державний комітет статистики України повідомляє про рекордне підвищення заробітних плат українців. Так, за грудень 2021р. середня зарплата по країні зросла одразу на 3 100 грн. або на 21,5%, майже до 17,5 тисячі гривень. У Києві зарплати ще вищі – близько 26,8 тисяч, тобто майже тисяча доларів. У розрізі галузей найвищі зарплати у грудні були у фахівців з фінансів та страхової діяльності (близько 31,3 тисячі), інформації та телекомунікацій (29,9 тисячі). Найменше отримали працівники громадського харчування та готелів – 9 710 гривень. І це лише офіційні виплати. Втім, зарплатний рекорд на гаманцях більшості українців не позначився.

Так, за даними соціологічного дослідження проведеного Центром Разумкова з 28 по 31 січня 2022р. 52,8% українських громадян відповіли, що за останній рік фінансове (матеріальне) становище родини погіршилось (!)

Як змінилось Ваше фінансове (матеріальне) становище Вашої родини за останній рік?

Покращилося

7,8%

Не змінилося

38,5%

Погіршилося

52,8%

Важко відповісти

0,9%

Отже виникає закономірне питання, звідки такий зарплатний рекорд від статистичної служби, і чому це не відчувають на собі прості українські громадяни? Відповідь може бути лише одна - висока середня заробітна плата є наслідком величезних зарплат чиновників і топ-менеджерів державних підприємств. На сьогодні доходи чиновників, топ-менеджерів та керівників державних підприємств, банків, комунальних підприємств перевищують сотні тисяч гривень (!)

Як зазначено у Пояснювальній записці до проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту національних інтересів у державному секторі", який наразі зареєстровано у Верховній Ради, в Україні склалася абсурдна ситуація із оплатою праці та грошовими винагородами керівників державних монополій, керівництва і чиновників центральних і місцевих органів виконавчої влади. Подекуди співвідношення між максимальною і мінімальною заробітною платою в одній установі, організації чи на підприємстві сягає понад 400 разів (!)

Керівники державних органів і підприємств отримують заробітні плати навіть значно більші, ніж отримують керівники аналогічних підприємств і державних органів у країнах-членах Європейського Союзу. Водночас рядові працівники цих самих суб’єктів господарювання отримують заробітну плату, навпаки, значно меншу, ніж рядові працівники аналогічних підприємств у країнах-членах Європейського Союзу.

Тобто наразі ми бачимо величезні зловживання щодо розподілу фонду оплати праці. при цьому такі зловживання відбуваються на фоні величезних викликів - незавершеного конфлікту на сході України, необхідності боротися проти ковідного виклику, хронічного дефіциту Пенсійного фонду України. Нагадаємо, що в законодавстві України залишається верхня межа нарахування єдиного соціального внеску яка обмежується 15 мінімумами заробітної плати. Ця сума на сьогодні складає 97 500 грн. А це свідчить про те, що з великих і дуже великих заробітних плат керівників бізнесу, менеджерів державних монополій, які обчислюються сотнями тисяч і навіть мільйонами гривень в місяць, не доходять значні суми до Пенсійного фонду України, що є абсолютно неприпустимим в умовах солідарної системи пенсійного забезпечення.

Звернемо увагу, якщо для більшості працівників основою нарахувань є тарифна сітка, та зарплатні формули, то для чиновників, керівників підприємстві, топ-менеджерів зарплатної формули не існує - суми встановлює спостережна рада і уряд на них не впливає. Що власне і призвело до вибухового зростання зарплат чиновників. І навіть якщо формально розмір доплат регламентовано, наприклад, за вислугу років - 25% від окладу, за науковий рівень – 5% тощо, але загальна сума може накручуватися за рахунок численних премій, які беруться буквально зі стелі. Тому не дивно, що зарплати чиновників, про які вже ходять легенди, не тільки дратують пересічних громадян, а й підривають довіру до державної влади. Так відповідно да соціологічних досліджень 52,9% громадян вважають, що Президент та Уряд не здатні знайти ефективні рішення для подолання економічних проблем в країні, а головна причина економічної кризи полягає у некомпетентності влади та високому рівні корупції в країні.

Українці заслуговують на те, щоби бути впевненими, що особи, які представляють державу, зацікавлені працювати в інтересах українського народу, а не лише переслідувати власні корисні інтереси чи можливі інтереси інших держав. Наразі у Верховній Раді зареєстровано законопроект (№6497), яким пропонується обмежити максимальний рівень зарплат у держсекторі, для працівників установ та організацій, які отримують зарплати за рахунок коштів державного чи місцевого бюджетів. Максимальну планку пропонують встановити на рівні 10 мінімальних заробітних плат, тобто 65 тисяч гривень. Це вже з урахуванням усіх премій, надбавок та заохочувальних виплат.

Для працівників державних та комунальних підприємств – така сама максимальна зарплата, але можуть бути ще доплати в рамках 20% від прибутку, перерахованого до держбюджету. При цьому мінімальний посадовий оклад пропонується встановити на рівні мінімальної заробітної плати, а не прожиткового мінімуму, як зараз.

Але на жаль шанси на ухвалення цього законопроекту дуже не високі.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР