RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Хоча б у прірву не зірватися: що буде з економікою України в умовах ескалації

В умовах ескалації конфлікту Росією, українська економіка може впасти в прірву, але водночас Україна має достатньо внутрішнього ресурсу, якщо іноземні інвестори підуть з країни.

Про це розповів економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ "Апострофу".

За його словами, якщо Росія щороку влаштовуватиме свої навчання біля українських кордонів, то останні доларові інвестиції підуть за кілька років з України. Так що тут "хоча б у прірву не зірватися". Зрозуміло, що зараз не потрібно розраховувати на інвестиції з-за кордону в українську економіку, але внутрішній ресурс може врятувати її. У такому разі країні не потрібні були навіть кредити Міжнародного Валютного Фонду.

"Минулого року український бізнес у вигляді дивідендів вивів понад 10 мільярдів доларів – лише у грудні 2,5 мільярда. Якщо подивитися на платіжний баланс, то те, що йде з країни на користь іноземного бізнесу та наших олігархів, які маскуються під іноземні холдинги, - це близько 19 мільярдів доларів. Це, до речі, більше того, що перерахували в Україну трудові мігранти (15 мільярдів доларів)", - зазначив експерт.

На думку Куща, потрібно всіляко стимулювати внутрішні ресурси, щоб гроші залишалися в країні. Наприклад, фіскальні налаштування зараз стимулюють виведення капіталу за межі України.

У разі ескалації, як вважає фахівець, країна могла б акумулювати великі гроші від стягнення сировинної ренти та спрямовувати їх до спеціально створеного національного резервного фонду. Туди пішла б і виручка від експорту сировини. Кошти з фонду могли би піти на структурну розбудову національної економіки.

"Залежно від світових цін, за моїми розрахунками, ми могли б від 3 до 5 мільярдів доларів закладати у нього щороку" , - підрахував аналітик.

Детальніше читайте у нашому матеріалі: Це надовго: як вижити економіці України в умовах військової загрози