RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

США відмовилися від російської нафти: коли Путіна змусять сісти за стіл переговорів

Сьогодні, 8 березня, США відмовились від російських газу та нафти - це стане переломним моментом у глобальному переділі ринку енергоносіїв у всьому світі.

Про те, яке відношення американське ембарго має до України та коли Путіна посадять за стіл переговорів, розповів директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко.

"Війна РФ проти України стала каталізатором для глобального переділу ринку енергоносіїв у всьому світі. США спробує обмежити роль РФ у світовому газонафтовому балансі в наступні кілька років (нафта є ключовим драйвером російської економіки)", - пише Денисенко, додаючи, що по суті американське ембарго практично не має жодного відношення до Украіни.

Російські енергоносії мають бути замінені на іранські, венесуельські, країн Перської затоки і саудитські. Для США важливо, щоб Іран частково замінив Росію, але Ізраіль боїться, що після відміни санкцій Іран, завдяки експорту енергоносіїв стане економічно потужним.

"Вперше після вбивства журналіста, президент США відвідає Саудівську Аравію, щоб домовитися про новий нафтовий переділ світу. Гра по витісненню РФ почалася, хоча на перший погляд, зараз надвисока ціна на нафту та газ, в найближчі місяці, гратиме на користь РФ", - пояснює директор Українського інституту майбутнього.

Нинішня висока ціна на нафту глобально б‘є по світовій економіці. Особливо негативно впливає це на ЄС та Китай, тому ЄС поки що буде триматися за Росію, а Китай, на думку Денисенка, можливо, почне переговори з США по врегулюванню нафтового питання. Проте для всіх країн важливе якнайскоріше завершення війни в Україні.

"РФ не може не розуміти як далеко зі своєю авантюрою зайшов Путін. І їм, перш ніж їх змусять до результативних переговорів потрібна хоч якась перемога (головний удар - це Маріуполь і спроба щось зробити в Києві). Тому наша задача вистояти наступні 7-10 днів. Далі, з великою долею імовірності, Путіна змусять сідати за стіл переговорів", - пише Вадим Денисенко.

Також він вважає, що незважаючи на результати цих переговорів, Росію почнуть викидати із нафтогазового ринку глобального світу.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що країна-терорист Росія лякає Європу нафтою по 300 доларів за барель та закриттям нафтопроводу.