RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Пшениця, паливо і не тільки: як зміняться ціни на світовому ринку через напад Росії на Україну

Вторгнення країни-терориста Росії в Україну нанесло потужний удар по товарних ринках усього світу, унаслідок чого розпочались змін в моделях торгівлі, виробництва та споживання. За прогнозами Світового банку ціни на енергоносії, продовольство та ряд інших товарів будуть на рекордно високому рівні до кінця 2024 року.

Про це йдеться у звіті Світового банку.

Зростання цін на енергоносії за 2020 та 2021 рік стало найбільшим з 1973 року, коли відбулась нафтова криза. Окрім цього, подорожчання продовольчих товарів, великими виробниками яких є Україна та Росія, а також добрива, чиє виробництво залежить від природного газу, було найбільшим з 2008 року.

"В цілому, це найбільший товарний шок, який ми зазнали з 1970-х років. Як і тоді, шок посилюється різким введенням обмежень на торгівлю продуктами харчування, паливом і добривами", - віце-президент Світового банку заявив Індерміт Гілл.

Очікується, що ціна на пшеницю зростуть на 40% або й більше, сягнувши цьогоріч історично високого рівня в номінальному вираженні. Це спричинить тиск на економіки, що розвиваються, які залежні від імпорту пшениці з Росії та України. Також прогнозується, що ціна на метали підвищаться на 16%, а потім знизяться в 2023 році, хоча однаково залишаться на високому рівні.

За прогнозами Світового банку, ціни на енергоносії зростуть більше аніж на 50% у 2022 році, знизяться тільки в 2023 та 2024 роках.

У зв'язку з перебоями в торгівлі й видобутку, пов'язаних із війною, ціна сирої нафти марки Brent в середньому становитиме 100 доларів за барель в 2022 році. Це буде найвищим рівнем з 2013 року, і більш ніж на 40% вище в порівнянні з 2021 роком. Очікується, що ціни знизяться до 92 доларів у 2023 році, але це однаково перевищуватиме середній показник за п'ять років - 60 доларів барель.

Разом з цим європейські ціни на природний газ у 2022 році будуть удвічі вищими за показники в 2021 році, а ціни на вугілля - на 80%. Обидва показники будуть на рекодному рівні.

Також Світовий банк наголошує, що ціни на сировинні товари знизяться незначно та в середньостроковій перспективі залишаться вищими середнього показника за останні 5 років.

"У разі затяжної війни або додаткових санкцій щодо Росії ціни можуть бути ще вище і більш волатильними, ніж прогнозується в даний час", - пишуть у Світовому банку.

Раніше в ООН заявляли, що в разі продовження війни Росії проти України більше 1/5 людства може опинитися на межі бідності, злиднів та голоду.