RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

2% податку для бізнесу можуть зберегти і після війни: названі умови

Введений податок у розмірі 2% під час війни можуть зберегти і після її завершення, оскільки доходи бюджету знизилися не сильно, а в майбутньому можуть навіть збільшитися через особливості його застосування.

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, інформує УНН.

За його словами, у квітні через дію нового податкового режиму доходи державного бюджету знизилися на 280 млн грн, що "не багато". Однак у майбутньому надходження до державної скарбниці можуть зрости завдяки тому, що цей податок має "каскадний ефект".

"Якщо ПДВ ти платиш за товар один раз, то цей податок накручується щоразу при кожному наступному перепродажі", - пояснив депутат.

Так, від 2-відсоткового податку можуть постраждати перекупники, проте не страждають виробники товарів.

"Нам важливий виробник, і тому ми аналізуватимемо, не робитимемо різких рухів", - пообіцяв Гетьманцев.

Крім того, парламентарій зазначив, що значну частину тих, хто перейшов на двовідсотковий податок, склали платники другої групи єдиного податку. Із цього, за його словами, випливає, що "люди готові платити більше, але працювати вбілу" – при тому, що під час війни тіньова економіка зросла.

Депутат заявив, що на сьогоднішній день на двовідсоткову систему перейшли 200 тисяч суб'єктів господарювання, частина з яких, можливо, відмовляться від неї надалі.

Зокрема багатьох підприємців привабила можливість безмитного ввезення товарів, передбаченого системою. Проте цю можливість буде закрито, оскільки вона шкодить вітчизняним виробникам-платникам ПДВ.

Раніше ми писали, якими будуть податки в Україні.