RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Конфіскація російських активів: як має діяти Україна

На середу, 4 травня, був запланований дефолт у Росії, але в останній момент вона наскребла необхідну для виплат за держборгом суму в доларах і заплатила належне кредиторам. Проте тема російського дефолту знову стане актуальною наприкінці травня.

"Апостроф" розбирався в тому, на яку суму може претендувати Україна у разі арешту та конфіскації російських активів.

Арешт і конфіскація російських активів для України є непустим питанням, оскільки наша країна вже неодноразово заявляла, що розглядає їх як одне з можливих джерел фінансування повоєнного відновлення.

Йдеться, зокрема, про заморожені резерви Центробанку. Проте, якщо ці кошти розглядаються як забезпечення не виплачених Росією боргів, то принаймні частина цих грошей Україні не дістанеться.

"Це приблизно мінус 50 мільярдів золотовалютних резервів ЦБ Росії, заморожених на Заході. Звичайно, якщо наша влада не поспішає з практичним вирішенням цього питання", - говорить український економіст, член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран.

У свою чергу, виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський заявив, що у цій ситуації важливі юридичні дії.

Таким чином, Україна в майбутньому може претендувати на 200-250 мільярдів доларів із заморожених резервів Центробанку Росії, а також на частину заарештованих коштів російських держкомпаній та олігархів, які ще потрібно ретельно підрахувати фіскальним органам країн Заходу.

Швидше за все, швидко Україна ці гроші не отримає через бюрократичні і, головне, судові тяганини. Тому у справі повоєнного відновлення Україні спочатку потрібно буде розраховувати на власні сили та допомогу наших закордонних партнерів, який уже відомий, як новий "План Маршалла" для нашої країни.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Експропріація всієї країни: що дасть Україні дефолт Росії.