RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Україна грозить гіперінфляцією: в Нацбанке дали прогноз

На засіданні КМУ з монетарної політики Національного банку вперше за майже 30 років обговорили та визнали реальною загрозу гіперінфляції, тобто. інфляції понад 200–300%.

Про це повідомляється на сайті Національного банку.

Прес-служба НБУ оприлюднила підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики під час закритого засідання 1 червня, присвячене затвердженню резонансного підвищення облікової ставки з 10% до 25%.

На засіданні були присутні всі шість членів правління та чотири директори департаментів монетарного блоку НБУ. На підставі їх голосування більшістю і приймаються стратегічні для країни рішення щодо облікової ставки.

Згідно з оприлюдненими результатами дискусії, один із її учасників, ім'я якого не названо, сказав, що необхідно максимально швидко підвищувати ставку, більш того, зволікання з підвищенням загрожує скоченню економіки країни в гіперінфляцію та знецінення півтрильйона гривень заощаджень громадян.

"Один з учасників дискусії підкреслив, що зволікання з підвищенням облікової ставки призведе до гіперінфляції, від якої програють усі: і бізнес, і громадяни. У банківській системі зберігається близько півтрильйона гривень заощаджень домогосподарств. Якщо не вживати заходів щодо захисту цих грошей від знецінення, Певний момент вони опиняться на валютному ринку, а банки зіткнуться з лавиноподібним відпливом вкладів", - сказано на сайті НБУ.

За його оцінкою, стрімке зростання імпорту в травні, а також сплеск попиту на готівку свідчать про серйозність цієї загрози. Поки що НБУ має можливість задовольняти цей попит за рахунок валютних інтервенцій, але обсяг міжнародних резервів знижується, що і вимагає негайних жорстких заходів.

Сайт UBR повідомляє про те, що автором цього виступу є найбільш високорівневий учасник дискусії – голова Національного банку Кирило Шевченко. Про це свідчать і оприлюднені виступи решти представників монетарного блоку, які фактично підтримали аргументацію виступаючого своїми доводами та практично одноголосно проголосували за підвищення облікової ставки до 25%.

З 10 лише 1 учасник дискусії проголосував за ставку 20%, і ним є перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова. Як випливає з оприлюднених підсумків дискусії, вона припустила, що позитивні фактори – переможний наступ української армії та отримання обіцяної великої макрофінансової допомоги – можуть трохи згладити процес.

Втім, на поліпшення з інфляцією перша заступник голови НБУ в будь-якому разі очікує не раніше 2023 року, тому теж проголосувала за підвищення ставки, щоправда, трохи менше, ніж інші.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв про те, що в Україні рекордно підвищили облікову ставку.