RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Україна вимагає заарештувати російське судно з краденим у Бердянську зерном

Україна просить Туреччину затримати та арештувати російське морське судно з вкраденим українським зерном. Йдеться про вантажне судно "Жибек жоли" під російським прапором, яке вирушило із окупованого бердянського порту Запорізької області, де днями сталися вибухи.

Про це повідомляє агенція Reuters.

Зазначається, що представник українського зовнішньополітичного відомства, посилаючись на дані морської адміністрації, повідомив, що дане судно завантажило першу партію у 4,5 тисячі тонн українського зерна з Бердянська.

Офіс Генерального прокурора України 30 червня вже направив у Міністерство юстиції Туреччини лист, де вказано, що судно "Жибек жоли" причетне до "незаконного вивезення зерна з України" з Бердянська у напрямку Карасу (Туреччина). Вказано, що перевозиться сім тисяч тонн вантажу. В Офісі просять Туреччину оглянути судно та взяти зразки зерна для проведення судово-медичної експертизи, а також вимагати пояснення про місцезнаходження зерна.

У листі наголошується, що Україна готова провести спільне розслідування з Туреччиною.

Агенція зауважує, що один із російський чиновників в окупованих РФ районах Запорізької області днями заявив, що після простою перше судно залишило порт Бердянськ, однак не вказав його назву.

Reuters нагадує, що Україна винуватила РФ у крадіжці зерна із окупованих територій з моменту вторгнення наприкінці лютого. Проте Кремль заперечував, що Росія могла вкрасти українське зерно.

При цьому казахська компанія KTZ Express підтвердила агентству, що "Жибек Жоли" належить компанії, кажуть, його було взято на умовах бербоут-чартера російською компанією Green-Line.

Як зазначив представник МЗС України, судно прямує у турецький порт Карасу.

"Судно повідомило про свою позицію на якорі неподалік порту Карасу, показали дані відстеження суден Refinitiv у п'ятницю. Дані показують, що він перетинає Чорне море з-під Криму. Він не вказував Бердянськ як пункт призначення за останні 48 годин, але дані відстеження залежать від транспондерів, які оновлюють свої позиції", - зазначають в агенції.

Нагадаємо, що раніше у Туреччині заявили про досягнення консенсусу щодо створення "операційного центру" щодо вивезення зерна з українських портів, заблокованих Росією.