RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Бюджет Росії тріщить по швах: що означає відмова "Газпрому" платити дивіденди

Російський "Газпром", який стрімко скорочує свою частку на європейському газовому ринку, відмовився виплачувати своїм акціонерам дивіденди за 2021 рік. Причиною такого рішення є проблема із наповненням державного бюджету РФ, яка виникла після широкомасштабного нападу на Україну.

Таку думку висловив в.о. міністра економіки України у 2020 році Павло Кухта.

Він зазначив, що невиплатою дивідендів Росія фактично обдурить інвесторів.

"А у випадку з "Газпромом" це – власники практично половини компанії. У той же час, заощадивши на виплатах дивідендів, усі державні компанії покажуть значний прибуток і заплатять податки до російського бюджету. Таким чином, усі доходи дістануться державі", - пояснив він.

Підтвердження цієї версії не змусило на себе чекати. Вже 5 липня Держдума РФ блискавично ухвалила закон про разове підвищення податку на видобуток корисних копалин, за яким "Газпром" повинен буде заплатити до бюджету Росії додатково 1,25 трильйона рублів (близько 20 мільярдів доларів). Це майже дорівнює сумі дивідендів, яку отримали приватні акціонери "Газпрому" (1,24 трильйона рублів).

Така оперативність свідчить про те, що РФ має серйозні проблеми з наповненням бюджету – явище, якого там уже давно не бачили. Високі ціни на газ та нафту забезпечували "країні-бензоколонці" величезні доходи, завдяки яким бюджет останніми роками був профіцитним (його доходи перевищували витрати).

Однак тепер, незважаючи на те, що до порятунку державних фінансів залучено всі можливі доходи держкомпаній, російський бюджет все одно тріщить по швах. Одночасно з оголошенням про невиплату дивідендів приватним інвесторам, російський уряд повідомив про секвестр бюджету на суму 1,6 трильйона рублів (близько 25 мільярдів доларів).

Скорочення фінансування торкнеться 59 із 62 існуючих державних програм. Очевидно, всіх, не пов'язаних безпосередньо з веденням війни.

Таким чином, вилучення дивідендів у акціонерів та спрямування їх до бюджету - практично вимушений крок для Кремля, щоб уповільнити прояви економічного падіння та тимчасово дофінансувати певні бюджетні витрати.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Акціонерам пустили газ: чому "Газпром" не виплатив дивіденди.