RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Невдача податкової амністії: чому під неї потраплять далеко не всі

Податкову амністію, яка тривала в Україні майже рік, спіткала невдача через завищені очікування влади. Прогнозовані мільярдні показники виглядали нереалістично.

Про це у коментарі "Апострофу" розповів керівник аналітичного напряму Мережі захисту національних інтересів "АНТС" Ілля Несходовський.

Так він прокоментував те, що реальний результат податкової амністії виявився значно скромнішим за очікування.

"Озвучені представниками влади на початку процесу прогнозні показники не були реалістичними. І через це реальний досягнутий результат виглядає порівняно з ними дуже незначним", - зауважив він.

За його словами, очевидно, що війна негативно вплинула на процес декларування активів, адже багато українців відкладали рішення наостанок. Вони хотіли спочатку подивитися на процес, щоб зважитися самим, проте далі виникли важливіші справи.

"Якщо б, наприклад, амністія була б вдалою, то зараз в черзі на декларування стояло б дуже багато людей. Проте через війну більшість українців зараз мають більш нагальні клопоти", - розповів він.

Несходовський припускає, що навіть без фактору війни, навряд чи у серпні поточного року стався б ажіотаж декларантів для амністування своїх податкових боргів. Успіх подібних акцій головною мірою залежить від високого рівня довіри між владою та населенням.

"За наявною концепцією люди, по суті, мають повірити в те, що держава після декларування вибачить їм колишні податкові заборгованості і не буде в майбутньому їх переслідувати. Проте українці традиційно ставляться з недовірою до обіцянок уряду", - додав експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Ще на пів року: чому в Україні провалилася податкова амністія