RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Якими будуть тарифи на комуналку у вересні: все про ціни та особливості оплати під час війни

Попри підписані Володимиром Зеленським закони, що мають забезпечити цінову стабільність в оплаті житлово-комунальних послуг під час опалювального сезону, за вивезення сміття у багатьох містах доведеться платити трохи більше.

Які будуть ціни на комуналку восени 2022 року та чого очікувати українцям повідомляє "Апостроф".

Варто зазначити, що мораторій буде діяти протягом усієї війни та ще пів року після її закінчення. Він передбачає заборону на підвищення цін для всіх категорій населення на:

  • послуги з розподілу природного газу;
  • теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання);
  • послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Згідно з актуальними тарифами "Нафтогаз Трейдинг", с 1 серпня до 31 березня 2023 року ціни за 1000 кубометрів газу наступні:

  • 7 420 гривень (без урахування вартості транспортування) — для виробників теплової енергії та постачальників гарячої води та опалення населенню;
  • 16390 гривень — для бюджетних установ;
  • 38 325,50 гривні з урахуванням ПДВ для інших потреб, зокрема для потреб населення.

У той же час, тарифи на водовідведення та водопостачання зросли у січні 2022 року, наразі вони повинні залишитися без змін, оскільки додаткової інформації щодо цього не повідомлялося.

Варто зауважити, що існує дві групи тарифів: на власне централізоване постачання холодної води та водовідведення. Вони відрізняються, залежно від регіону – так, у Києві ціни на централізоване водопостачання та водовідведення зросли до 30,384 грн/м³ з ПДВ, у той же час, у Львові користувачі водоканалу вже платять по 25,88 гривень за метр кубічний (з урахуванням ПДВ).

Підвищень цін на електроенергію для споживачів також не очікується. Наразі домогосподарства, що споживають на місяць до 250 кВт-год (включно), платитимуть за електроенергію за тарифом 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год, а ті, що споживають понад 250 кВт-год — за тарифом 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год. Термін дії цих тарифів було подовжено до 31 жовтня 2022 року. А от для бізнесу тарифи на електроенергію зростуть. НКРЕКП має підготувати відповідний проект, прорахувати нову ціну та обґрунтувати її.

Проте ціни на деякі тарифи все ж зростуть восени – наприклад, у зв'язку зі збільшенням цін на пальне, суттєво зросте вартість вивезення твердих побутових відходів, про що повідомили у комунальному підприємстві "Київкомунсервіс". До цього часу, він був одним із найнижчих і становив менше долара з однієї особи - 36,11 гривень. Як кажуть у КП, вартість цієї послуги не коригувалась більш як три роки.

Тому було вирішено підвищити тариф з 36,11 до 46,37 гривні з ПДВ. Тариф на вивезення сміття виросте також і в інших містах. Наприклад, в Рівному з 1 вересня на одну особу в багатоквартирному будинку треба буде заплатити 28,44 грн, а у будинках індивідуальної забудови - 32,91 грн. Це означає, що ціна зросте на 50%, у порівнянні з минулими місяцями.

Деякі категорії населення за комуналку можуть не платити – це стосується людей, що не перебувають удома щонайменше 30 днів, проте за умови відсутності лічильника. Для отримання пільги необхідно звернутися з відповідною заявою до постачальника комунальної послуги.

За прогнозами Нацбанку, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні розпочнеться у другому піврічні 2023 року. Це відбуватиметься поступово, а помітно для населення стане у 2024 році.

Раніше ми писали, як дізнатися чи маєте ви право на отримання субсидії на комуналку під час війни.