RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Зеленський підписав мораторій на підвищення комуналки: що це означає

Президент України Володимир Зеленський підписав закони, які мають забезпечити цінову стабільність у сфері теплопостачання та фінансову спроможність підприємств теплокомуненерго у період опалювального сезону.

Деталями поділилися у Міністерстві розвитку громад та територій.

Читайте також: Хочеш тепло – зроби сам: як Київ готується до зими

Йдеться про закони від 29.07.2022 №2479-IX щодо особливостей регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії військового стану та подальшого відновлення їх функціонування, а також №2481-IX щодо фінансового забезпечення заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час військового стану та подальшого відновлення їх функціонування.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов розповів про те, що новий про опалювальний сезон буде без підвищення тарифів на тепло та гарячу воду для споживачів.

"Президент України підписав важливі закони, які забезпечать як цінову стабільність у сфері теплопостачання, так і фінансову спроможність підприємств теплокомуненерго під час опалювального сезону 2022/23 років. Адже цей опалювальний сезон буде найскладнішим за період незалежності України. Впевнений, що всі ми разом гідні впораємося з усіма викликами та забезпечимо постійне проходження опалювального сезону", - розповів глава відомства.

Згідно із законом №2479 -IX, протягом військового стану та шести місяців після його закінчення в країні діятиме мораторій на підвищення тарифів на тепло (виробництво, транспортування та постачання), послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води для всіх споживачів. Тому найближчим часом тарифи не зміняться.

Цим законом визначено гарантії для суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання, зокрема, передбачено компенсацію різниці у тарифах.

Крім того, передбачено відстрочку погашення заборгованості за договорами реструктуризації заборгованості підприємствам ТКЕ та ВКГ, виробничі потужності яких розташовані на тимчасово окупованій території, або виробничі потужності, які були знищені або пошкоджені внаслідок обстрілів або перебувають у зоні бойових дій.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що уряд України покладає великі надії на газовий ленд-ліз від США для нормального проходження нового опалювального сезону. Експерти вважають, що йдеться про три мільярди кубічних метрів.