RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Вихід українців на пенсію достроково: які є особливості та умови

Щоб скористатися правом на достроковий вихід на пенсію за віком громадянам України потрібно дотриматися п'ятьох умов та особливостей.

Про це повідомив начальник Головного управління ПФУ у Дніпропетровській області Юрій Козак, передає Мирівська сільська територіальна громада.

Зокрема він назвав такі умови виходу на пенсію за віком достроково:

  1. У день звільнення з роботи українцю має залишатися не більше ніж 1,5 року до досягнення пенсійного віку, тобто 60 років.
  2. Має бути необхідний страховий стаж: для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років.
  3. Звільняти повинен роботодавець за своєю ініціативою на підставі змін умов праці.
  4. На це мають право лише ті, яких звільнили через зміни в організації виробництва та праці (наприклад, які пов'язані з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників).
  5. Українець повинен зареєструватися у державній службі зайнятості, має бути відсутня підходяща для нього робота. Виняток: якщо звільнили за невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров'я.

Він додав, що дострокова пенсія не надається, якщо пенсіонер працюватиме у період досягнення пенсійного віку.

Також право на дострокове призначення пенсії за віком має один з батьків дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановили інвалідність, які виховали їх до досягнення 6 років. Вимога до віку та страхового стажу буде різнитися.

"Дострокову пенсію призначатимуть матерям тяжко хворих дітей після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу. Дострокова пенсія за віком батькові, який виховував тяжко хвору дитину до шестирічного віку, може бути призначена за вибором матері або в разі її відсутності після досягнення батьком віку 55 років та за наявності у нього страхового стажу не менше ніж 20 років", - сказав Козак.

Для призначення дострокової пенсії за віком такої категорії громадян варто мати документ про народження дитини та довідку медзакладу про захворювання дитини, що мало місце до 6 років.

Нагадаємо, в Україні учасники бойових дій, у тому числі повномасштабної війни з Росією, мають право на достроковий вихід на пенсію за віком після досягнення чоловіками 55 років, а жінками – 50 років.