RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

ВВП України впав на 30% з початку року: у Кабміні озвучили прогноз

Економічна ситуація в нашій країні залишається досить складною, але контрольованою і згідно з підсумками трьох кварталів 2022 року падіння ВВП України відбувалося на рівні 30%.

Про це свідчать оперативні дані Міністерства економіки.

У серпні та вересні, як зазначається, спад знаходився в межах 35% (±2%).

Читайте також: "Бюджет країни, що воює": Кабмін затвердив проект держбюджету на 2023 рік - головні цифри

Негативними чинниками у Мінекономіки відзначили погоду та воєнні дії. Через дощі в окремих регіонах сповільнився темп збирання зернових культур. Водночас нестабільна робота та періодичні відключення окупованої ЗАЕС від енергосистеми України змушували перерозподіляти навантаження між іншими учасниками, що чинило суттєвий тиск на всю енергосистему країни.

Водночас війська РФ продовжували обстрілювати українську територію, що негативно позначається на бізнесі та логістиці. Продовження військових дій, руйнування виробничих потужностей, інфраструктури, а також невизначеність стримує подальший розвиток та відкладає активне відновлення.

Серед позитивних економічних чинників у Мінекономіки виділили покращення динаміки транспортних перевезень на тлі зростання експорту агропродукції. Так, у рамках "зернової ініціативи" через морські порти у серпні-вересні експортували 5,5 млн. тонн продовольства. При цьому минулого місяця обсяг постачання зріс удвічі.

За підсумками вересня експорт у грошовому еквіваленті зріс більш ніж на 23% порівняно із серпнем, що є рекордним значенням від початку війни. Крім того, "Укрзалізниця" перевезла 11,7 млн т вантажів, що на 8,4% більше за обсяги серпня.

Також у вересні капітальні видатки державного бюджету збільшились на 33,2%. Спостерігалася стабілізація цін на пальне, що загалом врівноважило внутрішній ринок та сприяло зниженню інфляційного тиску на економіку.

На даний момент, як зазначається, спостерігається покращення очікувань бізнесу щодо перспектив економічної діяльності, хоча вони залишаються песимістичними – 46,1 у вересні проти 44,1 у серпні.

Нагадаємо, що МВФ у рамках програми Rapid Financing Instrument підтримав виділення Україні 1,3 млрд доларів.